En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

El director general de Medi Natural, Marc Vilahur, alliberant una de les tortugues d'estany a les llacunes de Can Morgat. / Foto: Consorci de l'Estany

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'alliberament de les tortugues d'estany, que es fa de manera recurrent any rere any, forma part de les actuacions posteriors als projectes LIFE Natura i LIFE Potamo Fauna, que es van fer a la zona entre el 2010 i el 2017.

Els 6 exemplars que s'han deixat anar avui a les llacunes de Can Morgat són juvenils nascuts el 2020. Tenen una mida màxima de 8 centímetres i des del seu naixement s'han mantingut a les instal·lacions del Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera.

Allà, han crescut en aquaris i s'han alimentat amb larves vives de mosquits i mosques. A més, no se les ha fet hivernar per afavorir el seu creixement i la seva vitalitat abans de ser alliberades al medi.

El director del Consorci de l'Estany, Albert Tubert, explica que gràcies a aquestes actuacions "poc a poc anem recuperant aquest espai natural i posant en valor la biodiversitat excepcional de l'espai Natural”.

Per la seva banda, el director adjunt, Jordi Burch, ha destacat que fa uns anys l'espècie "estava gairebé extingida a l'estany" i que ara, gràcies a les reintroduccions, les tortugues "s'han adaptat molt bé al medi, perquè fins i tot hem detectat cries que han nascut a l'entorn de l'estany".

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha destacat la col·laboració de la Generalitat amb el Consorci, el Centre de Reproducció de l'Albera o la Fundació Emys per conscienciar, recuperar i millorar l'estat de conservació de la tortuga d'estany i els seus hàbitats. "Aquesta és una espècie bandera, és a dir, que indica l'estat de conservació de les zones humides i, per tant, la millora del seu estat de conservació ajuda a identificar que estem millorant l'estat de conservació dels hàbitats i la biodiversitat", ha dit.

La tortuga d'estany és una espècie de tortuga aquàtica autòctona, catalogada en perill d'extinció al Catàleg de fauna salvatge autòctona de Catalunya. A l'estany de Banyoles, pràcticament hi havia desaparegut.

D'ençà que van començar les campanyes de repoblació, ja s'han alliberat 172 exemplars juvenils a les llacunes de l'entorn de l'estany (a Amaradors, a les llacunes de Can Morgat i al paratge de les llacunes del pla dels Estanyols de la Puda). Tots ells es marquen amb un xip intern.

En paral·lel, el Consorci de l'Estany també treballa per controlar i eliminar les tortugues exòtiques invasores. Aquest any, s'ha fet una campanya de captures mitjançant trampes (tant flotants com amb esquer). S'han capturat 41 exemplars de set tipus diferents de tortugues exòtiques (sobretot, la d'orelles vermelles, alguns dels quals eren juvenils).