En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una vespa asiàtica atacant una abella d'una arna. / Foto: arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Unió de Pagesos (UP) i organitzacions apícoles catalanes han reclamat al Departament d'Acció Climàtica que faciliti recursos perquè els apicultors participin en el control de la vespa asiàtica (Vespa velutina).

Les entitats han denunciat que aquesta espècie invasora afecta el 45% de les arnes a Catalunya i ja és present a tot el territori.

Unió de Pagesos, juntament amb Apicultors Lleidatans, l'Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins, l'Associació Catalana d'Apicultors i la Cooperativa Apícola Tarragonina, demanen a l'Administració que tingui en compte que el cost mitjà d'eliminar un niu de vespa asiàtica pot costar uns 300 euros, mentre que les trampes per a reines i el manteniment d'aquestes tenen un cost aproximat de 10 euros.

"El mètode de les trampes per capturar reines a la primavera i a la tardor (consistent en col·locar recipients amb un líquid atraient), és més eficaç i econòmic, i el poden dur a terme els mateixos apicultors", han indicat.

En canvi, asseguren que el sistema d'eliminació de nius que prioritza l'Administració, que activa un dispositiu municipal davant de la presència d'un niu, "implica mobilitzar més professionals i mitjans per retirar o inutilitzar els nius" com ara Guàrdia Urbana, Bombers o Parcs i Jardins, entre altres.

UP i les entitats apícoles consideren "essencial" que tot el sector i les administracions s'impliquin davant aquesta problemàtica i, per això, entenen que "també caldria incentivar que l'eliminació de nius es dugués a terme a tots els municipis afectats".

D'altra banda, han posat de relleu que les altes temperatures de l'octubre han contribuït a incrementar la presència de la vespa asiàtica arreu del país. L'organització agrària i les entitats apícoles calculen que actualment hi ha un 90% d'arnes afectades a les comarques de Barcelona, i un 95% a les de Girona, mentre que a les de Lleida i Tarragona, l'afectació és d'entre el 20% i el 30%.

Estimen en uns 212.000 quilos la mel que les abelles han deixat de produir a tot Catalunya a causa de l'acció de la vespa entre el setembre i el novembre d'aquest any, amb un valor econòmic de gairebé 1,7 milions d'euros.

Tenint en compte les despeses d'alimentació de les explotacions apícoles catalanes, les pèrdues econòmiques totals superen en el mateix període els 2,5 milions. Aquest augment de despesa en alimentació és degut al fet que l'abella no ha pogut sortir a buscar aliment i s'ha hagut de menjar les seves reserves.

A Catalunya, hi ha actualment 2.178 explotacions apícoles i 118.120 arnes, segons dades d'Acció Climàtica.

"Aquesta vespa se situa davant de l'obertura de l'arna per on entren les abelles i espera que aquestes tornin cansades i carregades de nèctar o pol·len per caçar-les més fàcilment", han explicat les entitats apícoles.

Originària del sud-est asiàtic i de grans dimensions, la vespa asiàtica s'alimenta principalment d'altres insectes, amb predilecció per les abelles. El 2013 es van detectar els primers exemplars a l'Alt Empordà i, actualment, ja està establerta a les comarques de Girona i de Barcelona. A les de Tarragona i Lleida està en fase d'expansió.