En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

Un tècnic revisant un comptador punxat al barri de la Font de la Pólvora de Girona. / Foto: Eli Don (arxiu ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Per posar fre als talls de llum recurrents a la Font de la Pólvora, i evitar que quasi a diari els seus clients quedessin a les fosques, fa pocs mesos Endesa va invertir 130.000 euros al barri.

La companyia va estendre noves línies de baixa tensió a diversos carrers i, per ampliar la capacitat de la xarxa, va sumar un segon centre de transformació al que hi havia fins aleshores en aquesta part del Sector Est de la ciutat.

Les obres van coincidir amb els resultats de l'auditoria encarregada per l'Ajuntament de Girona per avaluar l'estat de la xarxa elèctrica del barri. L'informe va concloure que les línies existents eren les adequades per a les necessitats que tenia la Font de la Pólvora, però també admetia que l'únic centre de transformació que hi havia fins llavors havia treballat al límit amb pics de demanda.

L'estudi, però, més enllà de deixar constància que més del 40% dels punts de subministrament no tenien contracte, no entrava a avaluar el frau elèctric. Ara, però, Endesa ha posat xifres a tota aquesta electricitat que no passa per cap comptador; i que, per tant, es xucla des de connexions irregulars (algunes de les quals, fetes amb mitjans precaris com pinces de cotxe o bé d'estendre roba).

"El frau elèctric supera amb escreix el consum dels comptadors", concreta el responsable territorial d'Endesa a Girona, Marc Ruaix. Segons el monitoratge que fa la companyia, de gener fins a octubre el barri ha consumit 5.410.520 kilowatts/hora (kWh). I d'aquests, tan sols 809.594 kWh han passat pels comptadors. Tota la resta de l'electricitat, fins al 85% del total, s'ha defraudat.

Les dades d'Endesa, però, van encara més enllà. Perquè dels 642 punts de subministrament que té la Font de la Pólvora, actualment n'hi ha 301 que no tenen contracte (gairebé la meitat). I aquests últims arriben a xuclar fins a sis vegades més electricitat que els que sí que estan regularitzats.

"Tenim un creixement desmesurat del consum d'electricitat arran d'aquestes manipulacions", explica el responsable territorial d'Endesa a Girona. "Només per fer-se'n una idea, amb tot el que consumeix actualment la Font de la Pólvora, podríem alimentar fins a tres barris sencers com aquest", subratlla Ruaix.

El responsable d'Endesa no entra a valorar què hi ha al darrere d'aquests consums desorbitats. Sí que precisa "que en cap cas són domèstics", però a ningú se li escapa que, possiblement, el frau elèctric deriva en plantacions de marihuana.

La picaresca dels qui es dediquen a punxar la llum també es fa palesa quan hi ha operatius policials al barri. Perquè si bé d'entrada el frau elèctric cau en picat, al cap de poca estona torna a remuntar (cosa que demostra com aquells qui cometen frau elèctric s'han tornat a reenganxar).

Això va passar, per exemple, a principis de juliol. Es va fer un operatiu als carrers Avellaner, Castanyer i Roure, i dels 151 pisos que sumaven entre tots tres, se'n van trobar 91 amb la llum punxada. "Quan fem una intervenció amb les forces de seguretat tallem totes les connexions fraudulentes possibles", explica Marc Ruaix. "Però al cap de poques hores, els dispositius que fan seguiment de la xarxa ja ens indiquen que s'han tornat a connectar de nou", afegeix.

Marc Ruaix també admet que, si bé la sectorització que es va fer en alguns carrers -traient les caixes de fusibles al carrer- ha permès evitar apagades a tot un sector, això no ha frenat el frau elèctric. Perquè els qui s'enganxen, punxen la llum a partir del quadre de comptadors.

El responsable territorial d'Endesa explica que haver destinat 130.000 euros a fer una "inversió quirúrgica" per sobredimensionar la xarxa, de moment, ha permès posar fi a les apagades que vivia el barri (perquè les línies no se sobrecarreguen amb el frau elèctric).

"Evidentment, nosaltres hem de donar servei als nostres clients que tenen contracte", afirma. Marc Ruaix, però, també alerta que si tot aquest consum fraudulent segueix a l'alça, arribarà un moment en què es reproduirà la situació "i podrem tornar a tenir fusions com les d'abans".

El tinent d'alcaldia d'Urbanisme de Girona, Lluís Martí, qualifica de "lamentable" la situació a la Font de la Pólvora i ha demanat la implicació de la Generalitat i de l'Estat per fer front als problemes que hi ha al barri. Martí ha valorat les xifres. El tinent d'alcaldia d'Urbanisme lamenta que actituds incíviques i "delinqüencials" afectin els veïns que estan connectats legalment i diu que, tot i que fan tot el que està a les seves mans, la situació "depassa les nostres competències".

Martí creu que les xifres, en part, donen "la raó" a l'equip de govern i que, en part, s'ho esperaven. "En el seu moment ja vam dir que calia treballar amb rigor i per això vam fer l'auditoria. També els treballs de sectorització i vam apretar la companyia perquè hi fes inversions", afirma.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS