En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La delegada del rector de la UdG pel Territori i la Sostenibilitat, Carolina Martí, explica les mesures d'estalvi energètic que impulsarà la universitat. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Universitat de Girona ha presentat aquest dilluns el Pla d'Emergència Energètica (PEE) que vol reduir el consum energètic que té la universitat implementant diverses mesures.

Aquestes ja es recullen en el Pla d'Ambientalització que es va aprovar el curs passat. En aquest document hi ha mesures que es prendran a nivell de tota la universitat i d'altres que cada facultat adaptarà en la mesura que pugui.

Una de les mesures globals que afectarà a tota la universitat és la reducció de l'horari de climatització. A partir d'ara la calefacció estarà engegada una hora menys al dia, concretament entre les 8 del matí i les 7 de la tarda. La temperatura estarà a 19 graus, tal com marca el reial decret del govern espanyol. Per altra banda, a l'estiu, l'aire condicionat també s'engegarà entre les 8 del matí i les 7 de la tarda a 27 graus com a mínim.

La delegada del rector de la UdG pel Territori i la Sostenibilitat, Carolina Martín, ha detallat que tot i baixar "una hora al vespre", la universitat ja "guanyarà molt" en estalvi de la factura.

En paral·lel a la reducció dels horaris de climatització, la universitat no permetrà que treballadors utilitzin calefactors o ventiladors d'ús individual pel sobrecost energètic que suposa. Martín ha assegurat que en el cas en què hi hagi algú que necessiti tenir els aparells actius, caldrà un informe del servei de salut laboral que ho acrediti. Fora d'aquesta normativa de climatització hi haurà els espais de recerca que tenen necessitats de temperatura específica.

Per altra banda, des de la UdG començaran a estudiar el grau d'ocupació de cada edifici en cada franja horària. A partir d'aquí es planificaran quins serveis es poden centralitzar en alguns edificis que estiguin "sempre climatitzats" i tancar la resta. "Sempre hi haurà un espai obert per a qualsevol membre de la comunitat educativa climatitzat, però no sempre serà el seu despatx o aula", ha advertit la delegada del rector.

En aquest sentit, també caldrà estudiar quina és la demanda de serveis com els de la biblioteca o les aules d'informàtica i adaptar els horaris a l'ocupació dels edificis. "Estem acostumats a tenir-ho tot obert sense tenir en compte si hi ha gent o no", ha dit Carolina Martín. Per això ara estudiaran si cal tenir tot l'edifici climatitzat o només una part i "progressivament" obrir la resta d'espais en funció de la gent que hi hagi.

El PEE preveu analitzar els cursos acadèmics per tal que tots els estudis es puguin compatibilitzar i també reduir més energia amb una sincronització. Aquests canvis es començarien a analitzar al llarg d'aquest curs per aplicar-los a partir del setembre vinent.

El gerent de la UdG, Pep Gòmez, ha assegurat que el 2022 la UdG va destinar un milió d'euros a pagar les factures de la llum i el gas. De cara al 2023 preveuen que aquestes pugin fins als 4,5 milions. Aquest augment es deu al fet que fins ara la UdG utilitzava la llum que es comprava en bloc conjuntament amb altres universitats catalanes des del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC). Es tractava d'una compra plurianual d'energies renovables que s'havia acordat fa uns anys i ara s'ha mantingut invariable tot i l'augment descontrolat del preu de la llum.

El contracte, però, finalitza el 31 de desembre i el CSUC ha optat per fer una licitació de la llum només pel 2023, fet que preveu elevar el cost fins als 4,5 milions d'euros. El rector de la UdG, Quim Salvi, ha recordat que la universitat gironina és una de les més ben considerades a nivell ambiental del món (està en la posició 129 d'universitats internacionals), però remarca la importància que tota la comunitat s'impliqui en la reducció del consum energètic.

A més, Salvi ha insistit que el Pla Ambiental que va aprovar la universitat el curs anterior preveu reduir un 40% el consum energètic que hi havia el 2011 de cara al 2030. Aquest pla aprovat també contempla baixar un 50% les emissions de CO2.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS