En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Gestió d'una baixa per incapacitat temporal des d'un hospital gironí. / Foto: Departament de Salut

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El desplegament de les incapacitats temporals per ingrés hospitalari va començar el mes de setembre als hospitals d'Olot, Santa Caterina de Salt i Trueta de Girona, on s'inclou l'Institut Català d'Oncologia.

Aquestes darreres setmanes s'hi ha sumat la resta de centres de la regió sanitària de Girona: Palamós, Figueres, Campdevànol, Blanes i Sant Jaume de Calella. En aquests temps, els hospitals han tramitat més de 300 baixes per ingrés.

També ha incorporat el tràmit la Clínica Salus Infirmorum, que forma part del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya.

La baixa per incapacitat temporal la genera el mateix hospital en el moment de l'ingrés, tant si és urgent com programat, a petició del pacient i a partir de la informació que es recull en aquell moment. D'aquesta manera, s'estalvien desplaçaments dels familiars al centre d'atenció primària per gestionar-la.

Si al cap de 7 dies –comptant des del primer dia que va faltar a la feina el pacient- el malalt encara continua ingressat, generen un comunicat de confirmació de manera automàtica que té validesa per a 14 dies. Tant la baixa com el primer comunicat es poden descarregar des de La Meva Salut. Els següents comunicats de confirmació s'han de tramitar des de l'atenció primària.

Des que al setembre es va iniciar el desplegament de la gestió als hospitals, en total han gestionat 307 baixes per ingrés hospitalari i 258 comunicats de confirmació.

Segons remarca el Departament de Salut en un comunicat, la mesura beneficia la població en edat laboral i el canvi permet agilitzar els processos, disminuir el nombre de contactes a l'atenció primària per gestions d'aquest tipus i millorar l'experiència del pacient i el seu entorn. Actualment, el 18% de les baixes generades a la regió són per ingrés hospitalari.

A Catalunya, la gestió de les incapacitats temporals va començar com a pla pilot a principis de febrer a l'hospital Parc Taulí i progressivament s'està desplegant a la resta de regions. En el conjunt de Catalunya es preveu estalviar entre 180.000 i 324.000 visites anuals a l'atenció primària, segons el volum de població activa que genera un ingrés hospitalari.