En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Representants dels centres hospitalaris que han rebut l'acreditació de la Societat Espanyola de Cardiologia. / Foto: ICS

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La insuficiència cardíaca és la malaltia del cor que provoca més freqüentació hospitalària (23,1%) i afecta un 2,7% de la població, a més de ser una causa important de reingressos i mortalitat.

L'Hospital Josep Trueta de Girona ha rebut l'acreditació de la Societat Espanyola de Cardiologia juntament amb 23 hospitals de més d'onze comunitats autònomes, que se sumen als 14 centres que la van rebre l'any passat en el marc de la primera fase del projecte.

La La Unitat d'Insuficiència Cardíaca (UIC) es va crear el 2006, basant-se en un model de treball interdisciplinari que ha permès, per exemple, que els cinc primers anys de funcionament es reduïssin un 70 % els ingressos a urgències i les estades hospitalàries, i que s'assolís un índex que es manté.

Una de les claus de l’èxit de la Unitat és l'agilitat i accessibilitat a tots els dispositius que la conformen i que es troben situats al Trueta, com les unitats d'Hemodinàmia, Electrofisiologia i Arrítmies, a més de la cirurgia cardíaca que també es presta al centre gironí.

La unitat va atendre l'any passat 243 primeres visites i 1.254 de successives. El model de la UIC es basa en un programa d'atenció als pacients i la seva família —que inclou el tractament de la malaltia, l'educació per a la salut especialitzada, l'atenció a les descompensacions i una gestió coordinada entre l'àmbit hospitalari i l'atenció primària.

Aquests pacients s’atenen a la consulta de la UIC, on la infermera clínica especialitzada, el cardiòleg i l'internista visiten el pacient i en valoren l'estat clínic i l'evolució, l'optimització del tractament, la prescripció de fàrmacs, així com també els coneixements que té de la seva malaltia.

Un element fonamental per abordar la malaltia complexa és la formació especialitzada de les infermeres. Durant els 12 anys de funcionament de la Unitat se n'han format una cinquantena, seguint la línia del Pla de salut pel que fa a les infermeres gestores de casos. La UIC acull aquestes professionals que, durant un mes, es formen en l'entorn hospitalari i després a l'atenció primària.

Vota el número 1

Pel 17 de juliol

COL·LABORADORS