En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Montserrat Escudé, portaveu dels Mossos, en la roda de premsa d'aquest divendres. / Foto: Norma Vidal (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La portaveu dels Mossos d'Esquadra, Montserrat Escudé, ha explicat que en els propers dies els Mossos analitzaran la lletra petita de la instrucció del Ministeri de l'Interior per veure com la traslladen a la seva operativa policial.

Ha recordat que el document estableix que només s’informi a les víctimes en casos en què existeixi un risc mitjà, alt o extrem per a elles o els fills a càrrec, quan hi hagi una amenaça real i quan els antecedents del seus agressors no superin els 5 anys.

Així, ha detallat que a Catalunya hi ha 355 víctimes de violència de gènere susceptibles de ser informades perquè compleixen amb aquests requisits. Ha indicat que es tracta de dones que han denunciat la seva situació i ha remarcat que ara el que hauran de fer els Mossos “és analitzar cas per cas i decidir si aquesta comunicació és pertinent o no”.

En aquest sentit, ha recordat que aquestes comunicacions “no han de ser generalitzades”, sinó que s’han de fer “operacions quirúrgiques” i tenint en compte també el que estableix la llei de protecció de dades personals.

En aquest sentit, ha apuntat que també es valorarà si el fet de conèixer aquesta informació suposarà un benefici per a la víctima. “Hem d’estar segurs que contribuirà a millorar la seva percepció de risc i la del seu entorn”, ha assenyalat.

També ha indicat que caldrà avaluar la forma en què es duen a terme aquestes comunicacions. “Ho farem de forma personalitzada, amb trucades o presencialment depenent de la víctima”, ha indicat.

Escudé ha afegit que els Mossos també estudiaran la possibilitat “d’actuar d’ofici” en casos de dones que ja formin part del sistema o arribin de nou, tot i que no existeixi una denúncia prèvia.

“Mirarem si la instrucció ens ho permet i si els nostres serveis jurídics ens ho confirmen”, ha aclarit la portaveu que ha considerat que disposar d’aquesta informació pot contribuir a “empoderar” les dones perquè siguin “més conscients” de la situació. “Hi ha dones que per la idiosincràsia de la violència que estan patint no fan la passa endavant”, ha remarcat la portaveu del cos que ha dit que l’objectiu és que aquestes víctimes esdevinguin un “agent d’autoprotecció”. Amb tot, ha insistit que la voluntat del cos no és en cap cas “traspassar la seguretat a les dones”.

Igual que la Policia Nacional i la Guardia Civil disposen del sistema VioGén de seguiment i protecció de les víctimes, els Mossos tenen el Sistema Integral d’Atenció a les Víctimes que no només inclou les dones víctimes de violència de gènere, sinó també víctimes d'altres tipologies de violència masclista en l’àmbit de la parella o violències domèstiques.

Segons Escudé, actualment els Mossos fan seguiment de prop de 20.000 casos en el marc d’aquest sistema, dels quals 605 corresponen amb episodis de violència de gènere.

Durant el 2022 van registrar-se nou feminicidis a Catalunya. En set d'aquests casos, l’entorn tenia constància de la situació però només dues havien presentat denúncia prèvia. En el moment de les agressions no tenien seguiment judicial ni protecció.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS