En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, i l president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la presentació del projecte 'Amiant per plaques'. / Foto: Laura Busquets (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El projecte 'Amiant per plaques' prioritzarà el sector primari i cobrirà el 100% de la despesa de la retirada, transport i tractament de l'amiant, i també de la instal·lació de les plaques.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest divendres una inversió de 40 milions d'euros per retirar l'amiant de les cobertes de naus industrials i explotacions agràries i substituir-les per plaques fotovoltaiques.

"Passem d'un material contaminant perjudicial per a la salut a unes teulades que generaran energia de forma harmònica amb el planeta", ha destacat Aragonès.

El president de la Generalitat ha dit que les explotacions agrícoles i ramaderes tenen "una presència molt alta" de cobertes amb amiant i apunta que amb aquest projecte es vol aconseguir que l'activitat productiva "sigui més sostenible" i es guanyi en "competitivitat i en la salut de les persones i el planeta".

Les ajudes cobriran el 100% de la despesa. És a dir, es cobrirà la retirada, transport i tractament de l'amiant, així com també la instal·lació de les plaques fotovoltaiques. En aquest sentit, Aragonès ha dit que es tracta d'un projecte "altament transformador" i que va en la línia d'aconseguir que "Catalunya sigui un país lliure d'amiant".

Segons els objectius fixats per la Unió Europea, Catalunya ha de retirar l'amiant de tots els edificis públics abans del 2028 i de tot el territori abans de l'any 2032. "Amb mesures com aquesta ens hi acostem", ha expressat el cap de l'executiu.

D'altra banda, el Govern també ha anunciat que es destinaran 10 milions d'euros d'ajuts a particulars per a retirar l'amiant de cobertes o teulades. Aquestes ajudes tenen un topall de 30.000 euros i s'hi podran acollir edificis residencials, ajuntaments, famílies, entre d'altres. "Aquests 50 milions d'euros en total és l'esforç més important que hem fet com a país en un sol any per avançar cap a l'erradicació de l'amiant", ha conclòs Aragonès.

De la seva banda, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha posat de relleu que "la salut per a les persones i la salut per al medi ambient és el binomi que ens ha d'acompanyar en totes les accions". També ha destacat la importància de focalitzar aquests ajuts en el sector primari i, sobretot, en les petites explotacions familiars.

Està previst que aquesta convocatòria es resolgui abans d'acabar el 2023 i les empreses disposaran de 24 mesos per poder fer les actuacions. En aquests moments no se sap quantes empreses s'hi podran acollir, ja que s'està fent un cens de totes les cobertes d'amiant que hi ha a Catalunya però aquest treball encara no ha finalitzat.

En tot cas, Jordà ja ha avançat que segur que aquests diners no cobriran tota la demanada i, per tant, s'hauran de fer noves convocatòries.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS