En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

D'esquerra a dreta, el responsable de patrocini, Josep Mitjà; el tinent d'alcaldia de Cultura, Quim Ayats; el director d'Els Pastorets, Salvador de Castro, i la responsable de llum i so, Marta Nadal. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Després que l'any passat Girona no tingués Pastorets, aquest 2023 la ciutat torna a recuperar una de les activitats tradicionals del calendari nadalenc.

La representació es va deixar de fer perquè l'activista cultural Joan Ribas, que els havia dirigit durant 41 anys, va morir i ningú va portar-los a escena al Teatre Municipal de Girona.

Ara una nova entitat, l'Associació Pastorets de Girona, agafa el relleu. El director de l'obra, Salvador de Castro, explica que aquests Pastorets tindran un text "nou i actualitzat", que barrejarà escenes tradicionals amb el món actual.

"Començaran al segle XXI i des d'aquí faran un salt cap al passat; sí que us puc avançar que al final els bons guanyaran i que s'acabaran amb el naixement", ha dit mig en broma, sense desvetllar massa res més de la trama.

A diferència dels que es representaven fins ara, que s'allargaven tres hores i mitja, aquests Pastorets duraran una hora i tres quarts. La història començarà amb en Joanet, un tiktoker que vol aconseguir "m'agrades". Ell serà el fil conductor de l'obra i qui guiarà el públic per les diferents trames amb els pastors, els àngels i els dimonis. Una història on els assistents també jugaran un paper important.

Aquests Pastorets "renovats" combinaran humor, música, modernitat i tradició per explicar el naixement de Jesús i els diferents obstacles que viuen els personatges típics de la cultura catalana. La responsable de llum i so, Marta Nadal, ha concretat que l'espectacle mantindrà "la tradició bíblica", però que la nova associació també hi ha imprès "una perspectiva de gènere i visió inclusiva".

Entre alguns detalls que s'han donat a conèixer, hi ha que el Dimoni Gros cantarà una peça o bé que els Reis d'Orient tindran més protagonisme. A més, els decorats -que representaran entre d'altres el bosc, el cel o l'infern- es faran amb materials sostenibles.

En total, els Pastorets de Girona mouen un centenar de persones (dins les quals també n'hi ha que havien representat l'altra obra al Municipal). D'aquestes, unes 60 de diferents edats i cultures pujaran a l'escenari i es posaran a la pell dels diferents personatges. La resta, una trentena llarga, seran ajudants de producció.

Els assajos per a les representacions, que es faran a dos quarts de cinc de la tarda, ja han començat a l'escola FEDAC de Sant Narcís. El preu de les entrades es mourà entre els 8 i els 13 euros, depenent de la zona del Teatre Municipal.

La nova entitat que impulsa els Pastorets va néixer el mes de gener. A partir d'aquí, el grup promotor -format per una desena de persones- s'ha anat reunint cada setmana per donar forma a la representació. S'han dividit en diferents comissions (web i xarxes socials, llum i so, direcció d'actors i actrius, caracterització, música, patrocinis...) i han anat treballant amb la nova obra, que té un pressupost d'uns 30.000 euros.

De moment, i com que la nova associació encara no està constituïda, aquest Nadal els Pastorets es faran sota el paraigua legal de la Fundació l'Esplai de Girona. El cartell dels Pastorets, que farà l'artista Pau Morales, es donarà a conèixer després de Fires.

"Els Pastorets també són un element clau de la identitat i la cultura gironines, i un dels moments més esperats per a les famílies durant les festes de Nadal", ha dit el tinent d'alcaldia de Cultura, Quim Ayats. "Estem molt contents de poder recuperar aquesta cita tan especial, i de fer-ho amb un format adaptat als nous temps", ha conclòs.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS