En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un dels manuscrits de Jaume Vicens Vives. / Foto: UdG

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El donatiu a la Universitat de Girona (UdG) de l'obra de l'historiador, assagista i editor Jaume Vicens Vives, fet per la família, inclou els manuscrits originals de tota la seva producció historiogràfica.

Concretament, corresponen a 14 obres i reculls de conferències, articles, pròlegs, ressenyes i entrevistes, a banda de documentació de congressos i treballs de recerca. També la tesi doctoral 'Ferran II i la ciutat de Barcelona' i els primers treballs de Vicens Vives com a medievalista, així com la seva recerca cabdal sobre els remences.

A més, s'han incorporat al fons documents que mostren la seva evolució envers la història econòmica com ara 'Industrials i polítics del s. XIX', o la seva revisió de la catalanitat i la seva història mitjançant 'Notícia de Catalunya'. El material, a més, inclou els originals de conferències, articles, pròleg, ressenyes i d'altres escrits.

El fons Jaume Vicens Vives de la UdG reuneix la documentació –llibres, revistes i manuscrits– que va ser cedida, en una primera tramesa, a l’Estudi General de Girona, adscrit encara a la Universitat Autònoma de Barcelona, el 1988. En aquest acord, en el qual va intervenir l’Ajuntament de Girona, hi va tenir pes el que es creia que hauria estat la voluntat de l’historiador: mantenir la biblioteca a la seva ciutat natal, així com el desig de posar-la a la disposició de la comunitat universitària i dels estudiosos de la historiografia.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, diu que la donació aporta un "testimoni directe de la seva manera de treballar". "El gest dels fills de Jaume Vicens Vives, dipositaris de la seva obra des de la mort recent de la seva mare Roser Rahola significa la culminació d'una voluntat generosa de reforçar els vincles gironins del seu pare", assegura en un escrit. D'aquesta manera, afegeix, "es tanca simbòlicament el cercle vital" de Vicens Vives.

El fons consta de gairebé 4.000 llibres i un centenar de revistes. La biblioteca de la UdG custodia, també des de llavors, una part de l’arxiu personal de l’historiador, format per manuscrits, material docent i de recerca. Aquest fons és, en bona part, producte de l’activitat acadèmica de Vicens Vives, com a professor i investigador a la Universitat de Barcelona.

L'any 2019, la família Vicens va fer una nova donació a la biblioteca, entre la qual destaca la correspondència de l’historiador, amb unes tres mil cartes que permeten apropar-se al seu treball d’investigador i intel·lectual, a la seva feina editorial i a la seva tasca com a professor.

També mostren l’activitat de Vicens per renovar la investigació històrica i constaten l’àmplia xarxa de contactes que establí amb les figures més importants de la historiografia internacional i amb els personatges que van marcar la vida intel·lectual i cultural del país entre la postguerra i els anys seixanta.

Tots aquests documents són "cabdals" per il·lustrar l’evolució del treball de l’historiador i junt amb els fons de Ramon Garrabou, Joaquim Nadal, Jordi Nadal, Lluís Maria de Puig, Joan Reglà i Pierre Vilar, conservats també a la UdG, constitueixen, segons la universitat, en un conjunt de "gran rellevància per a l’estudi de la historiografia catalana".

Vota el número 1

Pel 10 de maig

COL·LABORADORS