En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Algunes de les eines intervingudes pels Mossos a Girona. / Foto: Mossos d'Esquadra

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els arrestos i identificacions són el resultat de dues investigacions policials iniciades arran de les denúncies per sabotatges a torres de comunicacions de l'àrea de Girona que van tenir lloc el mes d'agost.

També per realitzar 8 robatoris amb força a empreses entre el juliol i l'octubre d'enguany a empreses de l'àrea de Girona, el Bages i el Maresme.

Per una banda, una investigació de l’Àrea d’Informació va poder determinar que els presumptes autors dels sabotatges a les torres eren un home i una dona de 23 anys a qui se’ls ha detingut per un delicte de danys.

Tallaven amb radials tot el cablejat per inhabilitar el senyal i provocaven problemes en la recepció d’emissores de ràdio i televisió i també d’Internet. Així, malmetien la cobertura de telefonia mòbil i inhibien els senyals de les alarmes de les empreses on el grup volia actuar.

D’altra banda, agents de l’Àrea d’Investigació Criminal, van concloure que els autors dels vuit robatoris formaven part d’una organització criminal altament especialitzada. Segons els Mossos, els lladres inspeccionaven la zona prèviament, escollien minuciosament les vies d’accés i de sortida, provocaven talls de subministrament a les empreses, utilitzaven inhibidors de freqüència i s’asseguraven que no s'activessin les alarmes. A més, tenien sistemes electrònics de seguiment per monitorar els moviments de les víctimes.

Els agents van detenir tres persones, les dues anteriorment descrites i una altra dona de 31 anys com a presumptes integrants d’un grup criminal i com a autors de vuit robatoris amb força. A més, van identificar tres persones més, les quals estan en crida i cerca pels mateixos motius.

Els agents van comprovar que les dues investigacions estaven connectades entre elles ja que els autors formaven part del mateix grup criminal.

El passat 16 d’octubre, un cop recollits els suficients indicis per acreditar la participació dels investigats, es va dur a terme l’explotació del cas. Es van fer dues entrades i escorcolls a Blanes i Llinars del Vallès on es van intervenir telèfons, radials, trepants, una estació de soldar, bombones d’oxigen, una escopeta de balins, inhibidors de senyal, serres, cisalles, becs de lloro, eines diverses, aparells OBDII, volumètrics, localitzadors, dispositius de seguiment GPS, discs durs, ordinadors, càmeres de fotografia amb objectius i una caixa forta.

Els detinguts, van passar a disposició judicial el dia 19 d’octubre davant del jutjat d’instrucció de Figueres pels robatoris amb força i el dia 20 d’octubre davant del jutjat d’instrucció d’Olot pels danys a les torres de telecomunicacions.

La investigació continua oberta a l’espera que es puguin desprendre indicis de participació dels investigats en més fets, o d’altres persones.

El cap de l'Àrea d'Investigació Criminal dels Mossos a Girona, Carles Martínez, ha explicat que la investigació els va portar primer a sospitar d'unes persones que utilitzaven una furgoneta. Aquests indicis els van portar a investigar els ocupants d'un habitatge i, després d'uns dies de seguiment, van determinar que algunes d'elles formaven part de la banda criminal.

A més, Martínez assenyala que es tractava de lladres que tenien antecedents per fets similars. Tot plegat va portar als investigadors a fer dues entrades i registres en domicilis de Blanes i Llinars del Vallès.

Entre els articles intervinguts hi ha material d'obra i de construcció, a més de caixes fortes on les empreses afectades han declarat que tenien al voltant d'uns 40.000 euros en efectiu.

El cap d'Investigació dels Mossos a Girona ha reconegut que hi ha objectes que han robat i que ja no es podrà recuperar, o bé perquè l'han venut al mercat negre -són elements molt buscats- o bé perquè la banda l'ha enviat al seu país d'origen.

Finalment, Martínez ha remarcat que l'afectació a les empreses va ser "molt important", però també a la ciutadania. I és que sabotejant les torres, tallaven les comunicacions durant hores, fins que la companyia aconseguia reparar-ho. Unes reparacions que els Mossos han explicat que eren rellevants, tant pel que fa al cost econòmic com personal.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS