En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Uns búfals d'aigua pasturant a Banyoles.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Sis nous exemplars de búfals d’aigua domèstics (Bubalus bubalis) procedents del mateix ramat dels Aiguamolls de l’Empordà pasturaran pels aiguamolls de la Puda, concretament al Paratge de les Cigonyes.

La mesura forma part d’un pla dissenyat pel Consorci de l'Estany i destinat a crear làmines d’aigua obertes, gestió de les formacions de canyissars, creació de petits prats i obertura de clarianes en els bosquets de ribera a través de la pastura d’aquests animals.

Es tracta d’una espècie que s’adapta fàcilment a les zones humides amb presència de llacunes i canals d’aigua.

El director del Consorci de l’Estany, Albert Tubert, explica que continuen amb la prova pilot per “tancar el cicle anual” i després que durant l’estiu es decidís aturar-la per minimitzar la pressió sobre la vegetació amb la sequera d’aquest estiu.

Per la seva banda, el tècnic coordinador del Consorci de l’Estany, Miquel Campos, remarca que “cal veure el comportament d’aquests animals a l’època de tardor-hivern i també de la pressió sobre els hàbitats des d’un punt de vista d’eliminació i trepig de la vegetació”.

Els exemplars de búfals d’aigua són sis femelles gestants i, abans no acabi el període de gestació, tornaran amb el seu ramat als Aiguamolls. Els primers exemplars de búfals d’aigua que van fer estada a l’entorn natural de l’Estany de Banyoles van arribar al febrer i s’hi van estar fins al juliol.

Els tècnics del Consorci de l’Estany fan una valoració molt positiva de la primera fase de la prova pilot, tant pel número d’exemplars participants com per l’entorn, on no es va registrar cap efecte negatiu ni en la flora ni en la fauna de la zona, a part de l’eliminació de la vegetació que és el que es pretenia.

La prova pilot s’emmarca en un conveni de col·laboració entre el Consorci de l’Estany i l’empresa Agroramadera Mont SLU i té una vigència inicial de quatre anys, prorrogables per a quatre anys més. L’acord estableix que el Consorci es fa càrrec dels costos de trasllat dels animals a Banyoles i el retorn al lloc d’origen, així com els costos de la visita per a la resolució d’incidències a la zona de pastura. La previsió de costos per aquest 2023 és d’uns 1.500 euros.

La iniciativa vol gestionar amb grans herbívors la vegetació de tres àrees d’aiguamolls pel paratge de les Cigonyes per tal de millorar els microhàbitats i la biodiversitat del sector i trencar amb la homogeneïtzació de les comunitats vegetals. Per altra banda, es pretén substituir l’ús de maquinària i mà d’obra per la mateixa finalitat i permeten un estalvi econòmic.

L’objectiu és aplicar el concepte modern emprant solucions basades en la natura. A més, tècnics del Consorci de l’Estany realitzen un seguiment per observar l’efecte de desgast de la vegetació i el trepig, així com l’aportació de femtes dels animals en aquest ecosistema.

Els animals disposen de cinc hectàrees de pastura efectives que estan distribuïdes en tres sectors independents. La zona conté aigua natural tot l’any i l’alimentació de les búfales és directament l’aprofitament de la vegetació existent, així com l’aigua de beguda, que s’obté de l’existent a les mateixes parcel·les.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS