En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'última Enquesta de Població Activa (EPA) recull que, malgrat la inflació i la crisi de preus, les comarques gironines tanquen un tercer trimestre de rècord.

Entre els mesos de juny i setembre la demarcació de Girona ha assolit una xifra històrica d'ocupats: en concret, 377.600 treballadors.

Al llarg de tota la sèrie històrica que recull l'Institut Nacional d'Estadística (INE), i que es remunta fins a principis del 2008, mai abans s'havia assolit aquest registre. Per trobar una xifra similar cal remuntar-se un any enrere, al segon trimestre del 2022 (quan se'n van registrar 375.200) o ja anar fins al període prepandèmia (perquè per darrere d'aquestes, la més elevada és la del tercer trimestre del 2019, quan es van assolir els 366.100 ocupats).

En comparació amb el segon trimestre del 2023, entre juny i setembre la demarcació ha creat 12.200 llocs de treball. Si es tira un any enrere en el calendari, i els ocupats es contraposen amb els que hi havia al setembre del 2022, en són 2.100 més.

Això s'explica perquè durant l'hivern la xifra de treballadors va baixar fins als 355.400; i ara, no tan sols s'ha recuperat aquell descens, sinó que s'ha anat a més. Caldrà veure, de totes maneres, si l'economia gironina aguanta aquest rècord d'ocupació, perquè les últimes xifres de l'atur i l'impacte de la crisi de preus ja anticipen que, durant aquest últim trimestre d'any, es tornarà a anar a la baixa.

Sigui com sigui, però, les dades d'aquest tercer trimestre són bones. I si es passa la lupa per sectors, aquell que continua liderant el rànquing d'ocupats és, de nou, el de serveis (on s'hi troba el turisme i el comerç). A finals de setembre, tenia 269.100 treballadors. Són 2.300 més en comparació amb el juny, però 4.000 menys en relació amb el tercer trimestre de l'any passat.

Als serveis, per gruix de treballadors, el segueixen la indústria (73.300), la construcció (26.600) i l'agricultura (8.500). Tot i que aquests dos últims perden ocupats durant el tercer trimestre -en conjunt, 3.200- sí que és significativa la creació de llocs de treball a la indústria. Perquè entre juny i setembre, n'ha arribat a guanyar fins a 13.200.

Però si durant aquest tercer trimestre l'ocupació a Girona assoleix rècords, l'augment d'ocupats no va en consonància amb un descens de l'atur. Perquè a la demarcació, la xifra de desocupats ha repuntat lleugerament. Segons recull l'EPA, la taxa d'atur al territori passa del 8,7% amb què havia tancat el juny a situar-se al 9% a finals de setembre.

Si aquest percentatge es trasllada en xifres, a les comarques gironines hi ha 37.300 desocupats que busquen feina. Són 2.200 més dels que hi havia a finals del segon trimestre (35.100) però fins a 8.000 més si la dada es compara amb la del mateix període de l'any passat, perquè al setembre del 2022 a la demarcació hi havia 29.300 aturats. I això, de retruc, reflexa que tot i que s'hagi creat ocupació, les dificultats econòmiques continuen passant factura al mercat de treball gironí.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS