En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Fotografia d'un túnel LED que formarà part de la 2a edició de l'Encén Montilivi. / Foto: UdG

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els estudis universitaris aporten molts coneixements teòrics als estudiants que en poques ocasions es porten a la pràctica fins que aquests no aterren al món laboral.

Amb l'objectiu de resoldre la situació, l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Girona fa anys que va crear el projecte de La cultura de la llum. En ell es plantejava als estudiants de les enginyeries d'elèctrica i electrònica muntar instal·lacions lumíniques.

L'any passat es va decidir fer créixer el projecte amb la 1a edició d'Encén Montilivi. En aquell moment va suposar la construcció de 12 muntatges de llum i so en el campus de Montilivi, a Girona, al llarg de tot un cap de setmana perquè la gent els pogués veure, però també per plantejar els reptes que suposa pels enginyers passar el projecte del paper a la realitat.

Aquest cap de setmana la Universitat de Girona (UdG) celebra la segona edició d'aquesta iniciativa que creix en nombre d'instal·lacions i n'hi haurà 16. El coordinador d'Encén Montilivi, Miquel Rustullet, ha avisat que l'objectiu no és anar creixent cada any i per això possiblement l'any vinent tornin a fer-ne dotze, com en la primera edició.

Enguany hi haurà 16 instal·lacions, una desena d'elles que aniran a càrrec dels estudiants i la resta seran col·laboracions amb altres centres, associacions i empreses. En aquest sentit, Rustullet celebra la participació d'altres centres d'educació com ara l'institut Vall de Llémena, l'Escola Universitària de les Arts (ERAM) o l'Escola de Música Avançada i So (EUMES).

De fet, aquests 3 centres ja van participar en la primera edició de la mostra de llum. La diferència és que aquest any l'institut Vall del Llémena tindrà una instal·lació pròpia, mentre que l'any passat només oferia un espectacle musical.

Per altra banda, l'empresa ICMedia participarà en aquesta segona mostra amb el muntatge de Robert Alba, que presentarà una instal·lació immersiva. També hi participa el Tecnoateneu de Vilablareix que oferirà un jardí de flors mecànic i controlat de forma electrònica. Tot i així, els estudiants de la UdG també participaran en el muntatge d'aquestes instal·lacions oferint-los el suport necessari.

La directora de l'EPS ha avançat que hi havia propostes per portar l'Encén Montilivi al Barri Vell i en altres punts de la ciutat, però han optat per mantenir-lo al campus de la UdG. Recorden que "Montilivi també és part de la ciutat" i per això conviden a la ciutadania que trepitgi les facultats de la universitat per veure els muntatges de llum i so.

Per la seva banda, Rustullet ha recordat que l'Encén Montilivi "no és un festival", sinó que la iniciativa és un "projecte docent" i per això cal que es mantingui en el campus universitari.

En aquest projecte hi participen nou alumnes que cursen l'assignatura Sistemes d'il·luminació que es fa al quart curs de les enginyeries d'electrònica i elèctrica a la UdG. Després de fer classes de teoria, ara estan provant com muntar les instal·lacions que formaran el projecte de llum i so. Per a Miquel Rustullet això permet que els estudiants "es trobin amb problemes i els hagin de resoldre".

El coordinador remarca que aquests problemes fan que, a vegades, els muntatges no acaben sortint com estava previst però "és part de l'aprenentatge".

A partir del dijous a les sis de la tarda es farà l'encesa de les setze instal·lacions i el divendres, dissabte i diumenge es faran visites guiades entre dos quarts de set i dos quarts de vuit del vespre.

L'objectiu és que els mateixos estudiants expliquin al públic "tot el que han aprés" i ho facin "amb un llenguatge més planer". Per a Miquel Rustullet això dona unes competències d'explicar els projectes que els estudiants hauran de fer servir quan entrin en el mercat laboral.

Els estudiants valoren positivament participar en aquesta iniciativa ja que els permet "sortir del laboratori" després de 4 anys de carrera.

 

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS