En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Des del 2020, la secció Filològica revisa el diccionari dues vegades l’any, la darrera aquest mes de novembre, amb la incorporació de 12 paraules i 140 modificacions.

L'any 2007 l'IEC va publicar la segona edició del 'Diccionari de la llengua catalana' (DIEC) de l’IEC, que és l’obra de referència normativa pel que fa al lèxic de la llengua catalana.

Les 12 paraules que s'han incorporat son 'Betlem', 'botulisme', 'donassa', 'gentrificació', 'embolicat', 'embullat', 'gentrificar', 'reelaboració', 'reelaborar', 'sordceguesa', 'tarat' i 'sordcec'.

A més d’aquests mots, s’hi han afegit també locucions com ara 'a més no poder', 'a preu d'or', 'de profit', 'efecte hivernacle', 'llengua de signes', 'llengua de signes catalana', 'mitges paraules', 'per compte propi', 'sense paraules', 'sí home!', 'tot comptat', 'una cosa de no dir' o 'xec en blanc'.

Les modificacions, inclouen addicions, esmenes i supressions que poden afectar qualsevol informació de l’article de diccionari (la categoria gramatical, els exemples, la informació morfològica, les locucions, les definicions, etc.).

Entre les novetats, hi ha nous sentits o nous usos sintàctics de determinats mots. Per exemple, en el verb 'col·locar' s’ha afegit una accepció corresponent al sentit ‘una substància, produir (en algú) una alteració de la consciència i de l’estat d’ànim’. Un cas similar és el del substantiu 'basca', que ara inclou una nova accepció amb el significat de ‘xafogor’. En el cas del verb 'ocupar', també s’ha recollit un significat ben viu avui dia: ‘establir-se (en un habitatge o en un local) sense el consentiment del propietari’.

També s’han inclòs en els articles 'signant', 'signar' i 'signat' sentits de l’àmbit de la llengua de signes: ‘persona que s’expressa mitjançant una llengua de signes’ ‘expressar-se mitjançant una llengua de signes’ i ‘expressat mitjançant una llengua de signes’, respectivament.

Finalment, també destaca que en aquesta actualització del DIEC també es fa pública la conjugació de tots els verbs inclosos al diccionari. Aquesta conjugació es mostra en cinc presentacions alternatives, una per a cada dialecte (central, valencià, balear, nord-occidental i septentrional), dins cadascuna de les quals es marca les formes flexives que no són compartides pels quatre dialectes restants.

El total, el 2023 s'hauran incorporat 30 paraules noves i s'hauran fet 278 canvis.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS