En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer i el vicepresident, Pau Presas. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el vicepresident, Pau Presas, han presentat el pressupost de l'ens i que aquest dimarts es votarà en el Ple.

Un pressupost que destaca per un increment important respecte l'any passat i que s'enfila a més de 197 milions d'euros. La corporació és qui s'emporta la gran part dels diners 186,8 milions d'euros.

El Dipsalut 16,4 milions d'euros, el Xaloc 14,4, el conservatori de música Isaac Albéniz 3,8 i l'entitat pública vinculada a la ramaderia i genètica aplicada, Semega, 759.000 euros.

Noguer ha especificat que el motiu essencial de la crescuda dels comptes del 2024 és com a conseqüència dels 30.000 milions d'euros que l'estat va cobrar de més el 2022. Ara doncs, el govern espanyol ha de liquidar allò que no comptava recaptar i des de la Diputació de Girona estimen que volta els 22,5 milions d'euros.

Ara bé, es tracta d'uns diners que es reserven com a fons de contingència i que només es podran fer servir quan l'estat calculi la xifra que li toca a la Diputació de Girona i que serà el juliol del 2024. Amb tot, l'ens ja compta que tindrà aquests diners i planifica els pressupostos amb aquest ingrés extra. "El que li ha passat a l'estat és excepcional i no li havia passat abans", ha assenyalat Noguer.

Els principals beneficiats d'aquest increment en el pressupost seran els ajuntaments. I és que els nous comptes permetran consolidar 28,5 MEUR de fons de cooperació que la Diputació de Girona dona als consistoris. L'any passat la xifra va ser similar, però gràcies a una partida extraordinària de 7,5 MEUR, que a més, obligava als ajuntaments a justificar cada ajuda.

Ara, amb aquest fons consolidat, els consistoris podran gastar els diners que la Diputació repartirà "sempre beneficiant els petits". Ho podran destinar al que vulguin excepte al pagament de taxes i d'entrada ja saben quants diners tindran.

Amb tot, Noguer ha deixat clar que el fons "ha arribat per quedar-se" i que "hauria d'haver-hi una hecatombe" perquè es rebaixi la xifra en el pressupost de l'any vinent. "Ells ja compten amb aquests diners. El fons de cooperació és l'ADN dels ajuntaments", ha assenyalat Noguer.

Val a dir que l'ajuda als consistoris és, de llarg, la partida principal dels 100,6 milions que la Diputació de Girona destina a subvencions i transferències. En concret, els municipis s'emporten el 55% dels diners, mentre que les entitats dependents es queden el 33% i altres entitats no lucratives 12% restant.

A banda dels quatre ens que la Diputació gestiona en exclusiva, cal tenir en compte que participa en cinc ens més: El Consorci d'Aigües de la Costa Brava, el de les Vies Verdes, el de les Gavarres, al Patronat de Turisme Costa Brava Girona i a Sumar S.L. Comptant tots aquests el pressupost final s'enfila als 285.850.000 euros.

En concret, el Consorci d'Aigües Costa Brava Girona s'emporta 51,5 MEUR, vuit més que l'any passat. Ara bé, Noguer ha especificat que no és una aportació de diners extra, sinó que la Diputació serà l'encarregada de gestionar més serveis dins del consorci. Per la seva banda, el de les Vies Verdes comptarà amb una aportació de 6,4 MEUR i el de les Gavarres amb 752.000 euros. El Patronat de Turisme de la Costa Brava 6,3 MEUR i l'empresa d'acció social Sumar SL 33,4 MEUR.

Finalment, des de la Diputació també han destacat que es mantenen les inversions per part de la corporació. Així, en xarxa viària s'hi destinaran 3,8 milions d'euros, en la infraestructura per canalitzar la fibra òptica 3 milions més, 2,5 per projectes singulars d'energia neta, 1,2 per a equips i aplicacions informàtiques i 427.000 euros en edificis i altres construccions.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS