En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Compareixença semestral de l'Observatori del Campus de Salut. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Observatori del Campus, impulsat pel Col·legi de Metges de Girona, es va crear fa 1 any i mig amb l'objectiu d'actuar com a 'lobby' de pressió per garantir que el projecte del nou hospital Trueta no s'atura i es materialitza.

El compromís de l'Observatori, a més, era passar comptes públicament cada 6 mesos i la d'aquest dilluns ha estat la tercera compareixença per avaluar la situació amb informació actualitzada i sol·licitada als Departaments de Salut i Universitats, els ajuntaments de Salt i Girona i la Universitat de Girona (UdG).

El president del Col·legi de Metges de Girona i del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Josep Vilaplana, ha afirmat que són "optimistes" i que veuen "llum al final del túnel" perquè la tramitació urbanística que han de fer els ajuntaments de Salt i Girona avança.

En el cas de Salt, Vilaplana ha detallat que la previsió és poder fer la cessió de terrenys el primer trimestre del 2024. Girona, en canvi, va una mica més tard perquè té pendents alguns estudis tècnics: "Ens han informat del retard però no ens han donat cap data".

Tot i això, el president dels metges ha recordat que els professionals volen que el futur Trueta es construeixi davant de l'hospital Santa Caterina i, per tant, en terrenys de Salt. Per aquest motiu, Vilaplana ha remarcat que aviat "la pilota estarà a la teulada" del Departament de Salut i insta el Govern a tenir-ho tot a punt per poder fer el següent pas, convocant el concurs d'idees, fins i tot sense disposar de la superfície de Girona.

Segons Vilaplana, això evitaria "perdre temps" i avançar en la materialització del projecte, tot i que admeten que difícilment la demarcació tindrà un nou hospital de referència el 2030. "Ara estem en la fase urbanística i el que no volem és que, un cop hi hagi els terrenys, es perdi més temps en tràmits burocràtics", ha afirmat el president del Col·legi de Metges.

L'Observatori assenyala que el pla funcional que ha de definir com ha de ser l'àrea assistencial del futur Campus de Salut com ara la superfície, els criteris d'ordenació, el disseny d'espais i la cartera de serveis, està enllestit "en un 95%" i que Salut té previst fer-lo públic l'11 de desembre.

El cap del servei de cardiologia del Trueta i el Santa Caterina i membre del grup impulsor del pla funcional del nou Campus de Salut, Ramon Brugada, espera que el Departament inclogui el gruix de les propostes, com ara comptar amb 800 llits individuals o amb entre 28 i 33 sales d'operacions. "Creiem que s'ha plantejat molt bé i que és l'hospital que es necessita per a una població de referència d'un milió de persones", ha afegit.

En paral·lel a l'hospital, al Campus de Salut també hi ha projectat el trasllat de les facultats de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona i una àrea de recerca de l'Idibgi. El vicerector de Campus Sostenible de la Universitat de Girona, Rafel Reixach, ha concretat que suposarà un "salt qualitatiu" a nivell d'espai, equipament i tecnologia per crear sinergies en l'àmbit de la salut.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS