Els Departaments de Salut i de Cultura han presentat aquest dijous el diccionari en línia 'Terminologia de l'educació per a la salut', que recull un centenar de termes d'aquest àmbit per oferir un marc compartit i consensuat.
La nova eina vol ser un instrument "útil" per garantir l'ús del català en el sistema de salut de Catalunya.
Cada entrada del diccionari inclou una o més denominacions catalanes i equivalents en castellà i anglès. Les fitxes es completen amb una definició i, en algunes ocasions, amb notes explicatives que proporcionen més informació sobre el terme.
El projecte aspira a ser un referent "fiable i útil" per als professionals que treballin amb l’alfabetització, la formació, la promoció d’hàbits saludables i les autocures.
En un comunicat, han explicat que en els propers anys les transicions demogràfiques, epidemiològiques, tecnològiques i socioeconòmiques a les quals ha de fer front el sistema de salut suposaran "tot un repte per a la seva capacitat d’assegurar bons resultats de salut i una provisió de serveis eficient, capaç de generar una experiència òptima a les persones ateses".
Per això, en aquest context, l’empoderament i la capacitació dels pacients i dels seus cuidadors esdevenen claus per a la solvència dels serveis sanitaris i, en conseqüència, fan de l’educació per a la salut un camp preferent de les polítiques públiques.
Arran de la pandèmia i les diferents disrupcions tecnològiques, l’àmbit de l’educació per a la salut ha experimentat innovacions i replantejaments importants que han propiciat posar al dia la terminologia associada a la promoció i l’educació per a la salut.
El diccionari ha estat fruït d'un treball col·laboratiu d’experts en l’atenció sanitària i social, en la pedagogia i en les metodologies formatives emergents. La iniciativa aspira a ser un referent "fiable i útil" per als professionals assistencials vinculats a l’alfabetització, la formació i la promoció d’hàbits saludables i de competències d’autocura en les persones que atenen.
Les persones interessades poden accedir al diccionari tant des de l’apartat de Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, al costat de més de 170 repertoris terminològics d’altres àmbits especialitzats, com des del portal Terminologia de ciències de la salut - DEMCAT.