En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El director de l'ACA, Samuel Reyes, en una entrevista amb l'ACN.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

“Després que l’agricultura hagi patit retallades d’entre el 50 i el 100%, la societat urbana se s’assabenta de la sequera quan parles dels gimnasos, dels vaixells o del Barça.”, ha apuntat el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes.

Ha lamentat que a les ciutats sembli com si no existís la sequera. S’ha referit per exemple a les pistes de gel en municipis com Olot. “Olot l’ha omplert amb aigua regenerada de Sabadell. Val la pena? Després la neteja superior diària l’haurà de fer amb aigua potable. Doncs quin missatge volem enviar?”, ha preguntat.

Per ara, la situació dels envasaments situa l’entrada en emergència la primera quinzena del mes de gener, ha explicat Reyes. Ara bé, ha afegit que caldrà analitzar les dades de consum en aquell moment per veure si el ritme de baixada dels pantans fos més lent i es pogués endarrerir aquest escenari.

El director de l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha recordat, en una entrevista a l'Agència Catalana de Notíces (ACN), que l’entrada en emergència faria créixer els percentatges de les restriccions: per a l’agricultura seria d’un 80%, per a la ramaderia seria d’un 50% i per a la indústria, d’un 25%. Ara bé, ha subratllat que pot haver mecanismes de compensació si s’utilitza aigua regenerada, i també es poden flexibilitzar els percentatges si una activitat econòmica presenta un pla d’estalvi. De moment se n’han presentat una vintena.

El director de l’ACA ha constatat que el sector agrícola “ja no pot fer més estalvi”, i ha insistit que ara el que toca és aplicar el Pla de Sequera i que “cap indústria consumeixi més del que li toca ni cap ciutat consumeixi més del que li toca”. “Si una ciutat amb les restriccions que avui té no pot donar compliment a les limitacions, que n’apliqui de noves”, ha remarcat.

El paper dels ajuntaments, ha continuat, és “clau” en el seguiment de les indústries que depenen de la xarxa municipal. Pel que fa a les sancions als municipis per excés de consum, Reyes ha recordat que les multes es van aprovar el passat mes de març i les primeres que s’apliquen són amb els consums del setembre. “Després de mesos de demora del règim sancionar i dos anys del Pla Especial de Sequera activat, si no compleixes, hem de posar una sanció, i llavors ara tothom s’ha activat”, ha assenyalat.

Reyes ha destacat els esforços que estan fent alguns municipis amb elevats consums, com ara Begur, que incompleix i ha estat sancionat. El director de l’ACA ha explicat que tenen tota la xarxa digitalitzada, saben què es consumeix i qui ho consumeix, amb un règim sancionador aprovat des del 2012. “És veritat que a alguns dels veïns d’allà els hi són igual les multes, i això ho hem de tenir en compte”, ha indicat.

Reyes ha apuntat que els propers dos períodes humits són els dels mesos març, abril i juny i els de setembre i octubre. En aquest sentit, ha remarcat que si a la primavera no plou res caldrà activar la via dels vaixells. “Si estem en una situació molt crítica, després de la primavera portarem vaixells, prioritàriament de Tarragona, perquè està més a prop”, ha argumentat el director de l’ACA, que ha afegit que també es parlaria amb altres ciutats com ara Marsella. “Però de moment ens centrem en Tarragona”, ha dit.

En tot cas, l’aigua no arribaria abans del juny. Per ara s’estan fent els treballs per tenir la infraestructura preparada i ja s’està en converses amb les navilieres per fer calendaris. La regió metropolitana consumeix ara uns 11.000 litres per segon, i els vaixells portarien uns 300-400 litres.

Sobre la reducció dels cabals ambientals i les crítiques dels ecologistes, Reyes ha reconegut que és molt difícil prendre aquest tipus de decisions, però ha constatat que “l’abastament està per sobre”.

“És veritat que reduint cabals ambientals és difícil aconseguir un bon estat de la qualitat de les masses d’aigua, però volem que sigui reversible, no irreversible. En cas que veiem que l’afectació és molt gran desembassarem més cabal”, ha explicat.