En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Alguns turistes a dins de la catedral de Girona. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A falta d'acabar de recomptar els visitants del mes de desembre, la catedral de Girona ha tornat a recuperar el nombre de turistes que tenia abans de la pandèmia.

Després d'uns anys de creixement, aquest 2023 es tancarà amb una xifra similar als 243.805 visitants que s'hi van acostar el 2019 i que és el rècord.

Es tracta d'un dels monuments més visitats de les comarques gironines i que, alhora, acull també molts estudiants d'escoles i d'instituts de la demarcació i de fora.

Des de la catedral expliquen que el perfil de visitant coneix el temple i se n'ha informat abans d'arribar per la seva singular arquitectura i l'amplada característica de la nau, però ni ha pocs que coneguin el patrimoni que hi ha dins seu, com el tapís de la creació o altres elements sorprenen als propis visitants un cop el veuen.

El gerent de la catedral, Gustau Torres, celebra que s'hagin recuperat les xifres de turistes que hi havia a la pandèmia. Més enllà del visitant de proximitat i la resta de l'estat, el francès és un públic important i representa prop del 25% dels qui s'acosten a veure el temple.

Tot i que entre Nadal i cap d'any és una època força concorreguda, la major part dels visitants es concentra a l'estiu. La majoria estan interessats en l'arquitectura de la catedral que "té força renom a Europa".

El 2019 no només es va assolir una xifra rècord de turistes si no també d'estudiants. En aquest sentit, es van superar els 5.000, uns números molt similars als d'aquest 2023. Val a dir que tots els alumnes d'escoles i d'instituts de la diòcesi tenen l'entrada lliure al temple i els que no ho siguin, se'ls hi cobra 1,5 euros per estudiant.

Torres explica que habitualment solen venir amb el professorat i fan la didàctica a dins del temple en funció del que estiguin estudiant, però hi ha centres que opten per contractar un centre educatiu extern, que els prepara tallers o activitats relacionats amb el que necessitin.

La pandèmia va provocar una davallada molt important de visitants, però no pas d'estudiants que, en proporció, va ser més suau. El motiu, explica Torres, és que la catedral va ser un dels punts de visita preferits dels centres educatius quan les restriccions de mobilitat afectaven a la ciutat o a la demarcació.

A banda dels actes de culte i les visites, la catedral fa diverses activitats a dins per promocionar-se. Destaquen els actes culturals com el concert que aquest dijous va fer l'exmembre de Txarango Sergi Carbonell o la representació teatral per Sant Jordi. A banda, cal recordar que les escales del temple són la imatge icònica del festival Strenes de Girona que hi celebra alguns dels seus concerts.

Per fires de Girona són els marrecs de Salt els qui protagonitzen un dels actes més populars amb la pujada del pilar des de baix fins a la porta del temple. A banda, també s'hi ha fet rodatges de sèries i pel·lícules.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS