En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un dels vestidors del pavelló de Fontajau amb el cartell que avisa que les dutxes estan tancades per la sequera. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La decisió de tancar les dutxes de les piscines i els equipaments esportius municipals s'ha pres durant l'última reunió del comitè de sequera, que Girona va constituir al desembre.

Segons concreta l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, és aquí on s'aborden totes aquelles "propostes de ciutat" per "mitigar" la manca d'aigua, de manera coordinada amb l'àrea urbana, la Generalitat i Acció Climàtica.

"L'objectiu que ens guia és gastar el mínim possible per allargar al màxim l'ús de l'aigua", ha subratllat Salellas.

L'aigua dels vestidors de les piscines i els equipaments esportius municipals (aquí s'hi inclouen pavellons i camps de futbol) es tancarà a partir de dilluns. I només s'obrirà els dies que es juguin partits. Després dels entrenaments, doncs tots els jugadors i jugadores de qualsevol categoria hauran d'anar-se a dutxar a casa.

En el cas de les piscines, el regidor d'Acció Climàtica, Sergi Cot, ha explicat que tan sols es mantindran obertes les dels vestidors de la Devesa (perquè l'equipament forma part del pla fred per atendre el sensellarisme). A la resta de la ciutat, estaran tancades. Sí que es mantindran però, les dutxes de platja -les que hi ha a tocar de les piscines- per permetre que els banyistes "es puguin treure el clor" sense fer servir sabó.

En paral·lel, el regidor també ha explicat que s'instal·laran sistemes per reduir tant la quantitat d'aigua com l'estona que raja de les dutxes. Seran una mena de brides que, quan es premi el polsador, faran sortir aigua durant uns deu segons (en comptes del mig minut que hi ha actualment).

Per altra banda, es reduirà el nombre i el temps de reg de la gespa artificial dels camps de futbol municipals. Això afecta els camps de Can Gibert del Pla, Fontajau, Germans Sàbat, Pont Major, Torres de Palau i Vila-roja.

També s’ha tancat el reg de la gespa de la piscina d’estiu de la Devesa, el solàrium de la piscina de Can Gibert i el sistema de manteniment de la piscina de la Devesa que es duu a terme quan la instal·lació està tancada per tal de mantenir l’estat de l’aigua.

La decisió de tancar dutxes després dels entrenaments afecta totes les categories: tant l'esport de base com el professional. De fet, l'alcalde de Girona ha anunciat la mesura en una compareixença al pont de Pedra, flanquejat pel president del Girona FC, Delfí Geli; la directora esportiva de l'Spar Girona, Laia Palau; la CEO del Bàsquet Girona, Stefi Batlle, i representants del Girona Club Hoquei.

Laia Palau ha explicat que ara cal fer "un exercici de responsabilitat". Ha definit el tancament de dutxes com una mesura que, apart de pedagògica, no deixa de ser també "un toc d'atenció" per ajudar la ciutadania a reflexionar tant sobre l'impacte de la sequera com de la "responsabilitat" que té cadascú per "aconseguir millorar la situació".

Per la seva banda, Delfí Geli ha explicat que, en el cas del Girona FC, des d'aquest Nadal tot l'esport de base del club ja no es dutxa ni després dels entrenaments ni tampoc dels partits. Pel que fa als camps, ha concretat que el de Torres de Palau "no es rega cap dia de la setmana" i que l'estadi de Montilivi, durant els mesos d'hivern (d'octubre a març) pràcticament no necessita reg perquè la gespa ja agafa la humitat. "Apart disposem d'un pou propi, que podem fer servir sense estirar aigua de la xarxa", ha dit Geli.

Pel que fa al primer equip, el president del Girona FC ha recordat que entre setmana els entrenaments es fan a Caldes de Malavella. I que en el cas del dia abans dels partits, on sí que s'entrena a Montilivi, o bé els jugadors no es dutxaran o bé no faran la sessió preparatòria a Montilivi (com passarà aquest dissabte per diversos motius).

En paral·lel, l'Ajuntament de Girona també enviarà un escrit als propietaris d'equipaments esportius privats perquè se sumin a la iniciativa i també tanquin les dutxes dels seus vestidors. I pel que fa a d'altres mesures per revertir la sequera, Sergi Cot ha concretat que s'estan acabant d'electrificar els dos nous pous a la zona del Sitjar, que permetran disposar d'aigua addicional, i que durant les últimes setmanes s'han estat fent proves per abaixar la pressió a la xarxa, però que la mesura encara no s'ha instaurat.

El regidor ha concretat que això comporta "una complexitat tècnica" que cal avaluar, perquè no es pot reduir tota la pressió de cop. Per això, s'han testejat "quines afectacions" pot tenir la mesura en aquells llocs on l'aigua necessiti més pressió per arribar-hi (per exemple, en determinades zones elevades de Girona o bé als últims pisos dels blocs d'edificis).

"L'objectiu és estar preparats per als propers mesos, perquè el diagnòstic no és bo", ha concretat Sergi Cot. "De moment s'han estat fent proves i s'han analitzat les incidències, però la mesura no s'ha instaurat de manera massiva perquè no és tan senzill", ha dit. "Sí que volem estar preparats per quan toqui fer-ho", ha subratllat.

Per últim, i en referència a la imminent entrada en emergència per sequera, l'alcalde de Girona també ha criticat que es vulgui intentar crear un "debat pervers" entre ecologia o bé "tenir aigua a casa" pel cabal del Ter (que s'abaixarà dels 3.000 litres per segon als 600 des del Pasteral fins a la desembocadura).

Salellas ha explicat que aquest és un "problema" que ja "ve de lluny", perquè el cabal ecològic del Ter "no s'ha complert ni en els millors temps, quan els pantans estaven plens". Per a l'alcalde, allò que tocaria és haver fet els deures molt abans i haver buscat "un sistema" per trobar l'equilibri entre l'aigua de boca i els valors ecològics del riu.

"En la situació actual, és veritat que és molt difícil que els dos s'acompleixin; el que s'ha de fer és reduir tant com es pugui els nostres consums del dia a dia per garantir que hi hagi el màxim d'aigua al Ter i a les cases", ha afirmat. "No és una cosa o bé l'altra", ha conclòs l'alcalde de Girona.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS