En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una jove inicia un xat de WhatsApp. / Foto: Eli Don (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'estudi del Grup de Recerca en Victimització Infantil i Adolescent (GReVIA) de la UB parteix d'una mostra de 4.024 joves de 70 centres educatius de tot l'Estat distribuïts de manera representativa entre totes les comunitats autònomes.

De fet es desprèn que el 17,8% dels adolescents de 14 a 17 anys han patit algun tipus de victimització sexual en l'últim any.

El qüestionari en el qual se sustenten els resultats inclouen diferents ítems, com ara violència sexual per part de figures adultes (conegudes o desconegudes); per part de nois o noies d'edat similar; victimització a través d'Internet (sol·licituds sexuals o 'grooming'); i explotació sexual a canvi de diners, alcohol, drogues o algun regal.

D'acord amb l'estudi, la victimització sexual electrònica o a través d'Internet és la més freqüent entre l'adolescència espanyola (12,1%) i la reporten un 5,9% dels nois i un 18,3% de les noies. En aquest tipus d'explotació sexual, el contacte es va fer sobretot a través de xarxes socials com Instagram o aplicacions de missatgeria com WhatsApp.

La segueix, amb un 8,8%, la victimització entre iguals, que afecta un 5,9% dels nois i un 11% de les noies. A continuació, apareix la victimització sexual amb contacte físic per part d'adults, que arriba a un 3,1% i afecta de manera semblant nois i noies.

En els casos d'explotació amb tocaments, penetració o sexe oral, el més freqüent va ser el contacte en persona al carrer, al centre educatiu o a casa. Per acabar, l'explotació sexual, que representa l'intercanvi de sexe per recompenses com ara obsequis i diners, afecta un 2,6% i és semblant en nois i noies.

En el cas dels nois, alguns tipus de victimització van ser significativament més freqüents, com és el cas de la victimització sexual amb penetració o sexe oral per part d'una persona adulta coneguda (l'1% davant el 0,3% de noies) i desconeguda (l'1% davant el 0,4% de noies), així com l'explotació sexual amb penetració (l'1,2% davant el 0,5% de noies).

Pel que fa a la victimització sexual amb contacte físic exercida per adults coneguts, van ser els pares les figures principals que van cometre la victimització -tocaments, sexe oral o penetració-, seguits d'una altra figura familiar adulta.

Quant a la victimització sexual exercida per iguals o menors d'edat, les agressions més habituals provenen de companys i companyes o amics i amigues de l'escola, seguit d'altres nois i noies que no forment part del nucli familiar.

Els autors de l'estudi proposen difondre informació sobre recursos disponibles en casos de victimització, publicitar els protocols i guies que cal seguir en cas de ser víctima o testimoni, i elaborar guies de suport i acompanyament per a familiars de víctimes.

D'altra banda, destaquen la importància de promoure una campanya nacional de conscienciació social per fer front al problema i organitzar activitats educatives sobre violència sexual en espais comunitaris.

Pel que fa a la formació i capacitació, consideren fonamental integrar la formació en victimització sexual en els plans d'estudi universitaris, capacitar els docents per identificar senyals d'alerta i actuar, i incloure'l en currículum escolar estatal programes d'educació sexual integral i un ús segur d'internet.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS