En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, al centre acompanyat de Jordi Galofré, historiador i la regidora Ester Busquets. / Foto: Ajuntament de Banyoles

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 28 de setembre de 2017, el Parlament de Catalunya va aprovar, per unanimitat, l’anul·lació de les sentències dels consells de guerra dictades pel franquisme.

Aquests consells de guerra franquistes eren contraris a la llei i van incomplir el dret a un judici just.

A Banyoles i comarca més d’un centenar de persones van passar per aquests consells de guerra i com a conseqüència, van patir anys de presó, internament en batallons de treball i, en alguns casos, van ser condemnats a mort.

Per tot això, l’Ajuntament de Banyoles ha organitzat un acte d’homenatge a les víctimes del franquisme de Banyoles i el Pla de l’Estany. En aquest acte, es lliuraran a les famílies de les víctimes els diplomes de la Generalitat que acrediten l’anul·lació dels consells de guerra. En total, es lliuraran 105 diplomes a familiars de víctimes.

L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat que amb aquest gest "es vol contribuir a reparar el dany causat a les víctimes del franquisme i, a la vegada, reivindicar els valors de la democràcia fonamentats en la llibertat, el respecte i la convivència”. És per això, ha afegit, que s'ha decidit fer-ho el 15 d'octubre coincidint amb l'aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys.

Per preparar aquest acte d’homenatge, l’Ajuntament ha comptat amb la col·laboració dels historiadors Jordi Galofré i Miquel Rustullet que han estat els encarregats de recopilar tota la informació de les víctimes de la repressió franquista. Gràcies a aquesta feia, s'han comptabilitzat 287 víctimes del franquisme al Pla de l’Estany, entre els quals hi ha 23 afusellats, empresonats i condemnats a batallons de treball. D'aquests 135 són de Banyoles ciutat i 152 de la resta de la comarca.

Rustullet també afegit que "la tasca de trobar els familiars de les víctimes no ha estat senzilla, però que dels 105 localitzats la resposta ha estat molt satisfactòria".

L’acte d’homenatge es farà el 15 d'octubre a les 7 de la tarda al pavelló de la Draga i hi assistirà el president del Parlament, Roger Torrent, com a màxima autoritat. A banda de l’entrega dels diplomes, també hi haurà les actuacions del Quartet Ateneu de l’Escola Municipal de Música de Banyoles i d’alumnes del Batxillerat Artístic de l’Institut Josep Brugulat de Banyoles. Per poder assistir a l'acte, que serà gratuït, cal recollir prèviament les invitacions a l'oficina d'Atenció al Ciutadà de l'Ajuntament de Banyoles.

Fa uns mesos es va fer una crida per localitzar els familiars de les víctimes i es va anunciar que l'acte es faria l'1 d'octubre. Finalment, però, s'ha optat per fer-ho el 15 d'aquest mes.

Vota el número 1

Pel 2 de desembre

COL·LABORADORS