En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Membres de la PAH protestant per un desnonament. / Foto d'arxiu (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les dades que periòdicament publica el Consell General del Poder Judicial deixen clar que la crisi continua deixant gent al carrer.

A les comarques gironines, aquest 2017 els llançaments no només no han anat a la baixa, sinó que s'han incrementat.

En concret, un 7,4%. Entre gener i finals de juny, els jutjats de la demarcació han arribat a executar fins a 1.178 desnonaments, 82 més que durant el mateix període de l'any passat.

L'estadística també permet veure, dins d'aquest global, quin és el pes que tenen aquelles execucions que en la majoria dels casos comporten un deute de per vida (és a dir, les hipotecàries). Representen un 36,5% del total.

Arreu de la demarcació, al primer semestre del 2018 hi hagut 430 llançaments originats per l'impagament de les mensualitats del crèdit bancari. I en aquest cas, si es compara amb el mateix període del 2017, s'ha anat a la baixa. En concret, gairebé un 10% (perquè durant el primer semestre de l'any passat van ser-ne 476).

Ara bé, per contra, allò que continua augmentant –i cada cop més- són aquells desnonaments que s'han tirat endavant contra llogaters que no pagaven les quotes. Entre gener i juny, segons recull el CGPJ, l'increment ha estat de més del 15%. En concret, aquest 2018 hi ha hagut 676 llançaments –és a dir, gairebé sis de cada deu- com a conseqüència de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU). Finalment, les dades del CGPJ també recullen que a la demarcació hi ha hagut 72 desnonaments que obeïen a altres motius.

A les comarques gironines, durant la primera meitat del 2018, els jutjats han ordenat gairebé un 15% dels desnonaments que hi ha hagut arreu de Catalunya (7.977). Per demarcacions, a Barcelona i comarques els jutjats han dut a terme 5.228 llançaments; a Tarragona i Terres de l'Ebre, 1.053, i a Lleida 518. L'estadística del CGPJ també posa de relleu com el gran gruix, en concret el 62,11% (4.955) es van deure a impagaments de lloguers.

A banda de les resolucions judicials, l'estadística del CGPJ també recull el col·lapse que viuen els jutjats especialitzats en clàusules sòl. A les comarques gironines, durant el primer semestre, han entrat 1.247 demandes contra bancs i caixes per aquest motiu (és a dir, gairebé set al dia de mitjana).

Entre gener i juny, els jutjats han donat sortida a 873 causes per clàusules sòl. Però el ritme d'entrada de noves demandes no s'atura i això fa que, segons recull el CGPJ, a finals de juny, se n'acumulin 1.448 pendents de resoldre.

Al costat dels desnonaments, l'estadística del CGPJ també inclou altres dades que serveixen de termòmetre per mesurar els efectes de la crisi. Aquestes, referides al món laboral. I aquí, novament, la tendència és a l'alça.

Per una banda, durant la primera meitat del 2018 hi ha hagut més concursos de creditors (l'antiga suspensió de pagaments). En concret, 55 empreses i particulars han necessitar recórrer al Mercantil (davant les 51 del primer semestre del 2016).

A més, aquest 2018 també ve marcat per menys demandes judicials per acomiadaments. Segons consta a l'estadística del CGPJ, entre gener i finals de juny n'hi ha hagut 586 (davant les 723 del mateix període del 2017). És a dir, que han baixat gairebé un 19%.

Vota el número 1

Pel 29 de setembre

COL·LABORADORS