En directe: Top 25 - REPETICIÓ

 Llagostera Ràdio on-line

El director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, i el cap de la comissaria general de Mobilitat dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero. / Foto: Laura Fíguls (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Mossos d'Esquadra realitzaran durant el pont 1.074 controls contra les distraccions, consum d'alcohol i drogues, velocitat excessiva i per comprovar l'ús dels cinturons i altres mesures de seguretat.

El cap de la comissaria general de Mobilitat de Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha alertat d'un "repunt important" de les víctimes mortals que no portaven el cinturó cordat.

Segons dades del Servei Català de Trànsit, un 16% de les víctimes mortals d'accidents de trànsit del 2018 no portaven el cinturó cordat i moltes ocupaven el seient de darrere. Trànsit ha detectat fins i tot algun cas de passatgers que han perdut la vida en accident que s'havien lligat el cinturó per darrere per evitar els avisos del vehicle.

Les distraccions, principalment per utilitzar el mòbil al volant, l'excés de velocitat i el consum d'alcohol i drogues són els principals factors concurrents que han intervingut en l'increment de la sinistralitat viària en el que portem d'any. Per això, Trànsit demana extremar la precaució i recorda que l'única taxa d'alcoholèmia segura és la 0. 163 persones han mort a les carreteres catalanes en el que portem d'any, en 138 accidents; un 21% més que l'any passat, quan 135 persones van perdre la vida en el mateix període.

Trànsit, en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra, estableix entre les 3 del migdia d'aquest dimecres i la mitjanit de diumenge un dispositiu especial per garantir una "mobilitat segura" i minimitzar les possibles afectacions de circulació.

Les vies amb més afectació seran les que porten a la muntanya i, a més, el SCT assenyala que la pluja dels darrers dies pot animar a anar buscar bolets. A més, tenint en compte la festivitat de Tots Sants, alguns desplaçaments correspondran a les visites tradicionals als cementiris i es poden produir algunes complicacions viàries en els seus accessos.

Les franges horàries que poden registrar més mobilitat i possibles problemes de circulació seran aquest dimecres, fins a les 10 del vespre, i dijous el matí, en l'operació sortida. Es preveu que les vies amb més afectació siguin l'AP-7 nord (tram Mollet del Vallès - La Roca del Vallès - Granollers); AP-7 sud (El Papiol - Martorell); C-14 (Oliana - Organyà); C-16 (Berga - Cercs); N-145 (La Seu - Andorra) i la C-17 (Ripoll - Campdevànol).

Pel que fa a l'operació retorn, es calcula que 275.000 vehicles tornaran a l'àrea metropolitana entre les 12 del migdia i les 12 de la nit de diumenge. Les vies amb més afectació seran l'A-2 (Jorba, el Bruc i Esparreguera); AP-7 nord (tram Sant Celoni - La Roca del Vallès); AP-7 sud (Gelida - Martorell); C-16 (túnel del Cadí - Berga); C-14 (Organyà); C-55 (Manresa); N-145 (Valls de Valira); N-260 (Ripoll) i C-17 (Vic i Granollers).

Per ordenar la circulació, s'han establert mesures especials en alguns trams de via, com per exemple la cancel·lació de carrils lents, i de cara a diumenge, es restringeix la circulació de vehicles pesants en alguns punts.

D'altra banda, alguns trams de la xarxa viària es veuen afectats per obres. Són, a les comarques de Barcelona, l'A-2 a Abrera en l'enllaç amb la C-55, en ambdós sentits; la C-17, en el tram Parets-Canovelles; la C-17, a l'Ametlla-Centelles i a la C-58 a Vacarisses. A les de Girona, la N-II a Vilademuls i, a les de Lleida, la C-28 a Naut Aran.

Durant el pont, els Mossos d'Esquadra tenen previst realitzar 321 controls d'alcoholèmia i drogues; 199 controls per revisar els elements d'ús de seguretat passiva; 286 controls per detectar les distraccions; 72 controls en relació als transports; 146 controls de velocitat i 50 controls als motoristes.

Vota el número 1

Pel 10 de juliol

COL·LABORADORS