Llagostera Ràdio on-line

Un treballador d'una emprèsa càrnia. / Foto d'arxiu (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els oficials auxiliars d'inspecció veterinària treballen a la trentena d'escorxadors que hi ha arreu de Catalunya.

S'encarreguen de donar suport als veterinaris a l'hora d'agafar mostres, analitzar i certificar la carn dels animals que se sacrifiquen (porcí, oví, caprí i boví).

La setmana passada, el col·lectiu, format per 170 treballadors, va iniciar un seguit de mobilitzacions, que culminaven en vaga els dies 5 i 6 de novembre. Els auxiliars reclamaven millores laborals i criticaven que, des de feia temps, la seva situació era insostenible.

Entre d'altres, com va concretar el sindicat UGT, feia més de deu anys que tenien el salari congelat, no se'ls reconeixia la categoria professional, cobraven les nòmines amb retard o se'ls pagava segons la categoria més baixa (perquè no estaven inclosos a cap conveni).

El col·lectiu depèn directament de la Fundació Privada de la Indústria de la Carn (FIC), que té una concessió de la Generalitat. Al darrere d'aquesta fundació privada, però, hi ha una de les patronals més grans del sector, la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies.

Aquest dimecres, el comitè d'empresa que representa el col·lectiu ha arribat a un acord amb la direcció de la FIC, i això ha permès desconvocar la vaga.

El pacte inclou que, a partir d'ara, als auxiliars veterinaris se'ls reconeixerà la categoria professional, passant de ser peons a tècnics no titulats. "Això, segons el conveni col·lectiu estatal del sector, suposa un increment salarial d'aproximadament el 18%", concreta el sindicat UGT.

L'acord també recull el compromís de la direcció de pagar-los la nòmina puntualment (fins ara, es feia amb retard i incertesa). A més, els auxiliars també han aconseguit que la FIC s'hagi compromès a adaptar el ritme de treball dels escorxadors a la seva feina d'inspecció (ara per ara, eren ells qui s'havien d'adaptar a les velocitats de les diferents línies). I si això no és possible, l'acord explicita que es contractaran més inspectors.

Per últim, la FIC i el comitè també han pactat que els futurs increments salarials no seran ni compensables ni absorbibles amb les millores que s'han acordat aquest divendres.