Llagostera Ràdio on-line

En Mustapha Chami, un dels participants del projecte de la Creu Roja, al costat del seu retrat. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Segons recull un estudi de la Creu Roja, hi ha moltes altres persones vulnerables a qui la crisi els ha afectat l'estat d'ànim.

En concret, a sis de cada deu a qui l'entitat atén a comarques gironines. I gairebé el 17% pensen que no val la pena viure.

Per ajudar-los i evitar que s'aïllin, la Creu Roja de Girona ha engegat un projecte pioner: 'Benestar Social i Activació Personal'. La iniciativa, com explica la responsable de programes d'extrema vulnerabilitat de l'entitat, Marta Molist, vol actuar com una "llançadora" que "potenciï els seus talents i capacitats" i els permeti entomar la situació.

El programa, que compta amb l'ajuda de vuit tècnics de la Creu Roja (entre els quals, quatre psicòlogues) té una part individual i una altra de col·lectiva. A cadascun dels participants, se'ls fan sessions de coaching i també se'ls inclou dins un grup format per entre deu i dotze persones, que els ajuda a motivar-se.

"Es fan moltes sortides i, sobretot, es treballa amb manualitats, perquè això els permet potenciar els seus talents", explica Molist. "L'objectiu és que, quan el recurs s'acabi, ells mateixos tinguin recursos per tornar-se a integrar a la comunitat; per això, per exemple, es visiten associacions que els puguin acollir", diu la responsable de la Creu Roja.

D'ençà del setembre de l'any passat, el programa 'Benestar Social i Activació Emocional' ja ha atès gairebé 300 persones en situació de vulnerabilitat. Sobretot, però, la iniciativa ha eclosionat al llarg d'aquest 2018.

Des del gener, 202 persones s'han beneficiat d'aquest programa pioner de la Creu Roja de Girona, que compta amb el suport de la Generalitat i la Diputació. I aquest darrer trimestre, el projecte ja s'ha estès arreu de la demarcació (entre d'altres, a la Bisbal, a Torroella de Montgrí, a Verges, a Palamós, a Platja d'Aro, a Blanes, a Santa Coloma de Farners, a Anglès, a Ripoll i a Camprodon). Ara, Molist avança que la intenció és que 'Benestar Social i Activació Personal' faci el salt a tot Catalunya durant el 2019.

Ara, la Creu Roja de Girona ha fet extensiu aquest projecte a través d'una exposició interactiva, que es pot veure al centre cívic del Barri Vell de la ciutat. A través de diferents retrats dels participants, l'entitat convida el visitant a imaginar-se quina història –i sobretot, quines potencialitats- hi ha al darrere de cada rostre. I un cop ho han respost, poden contrastar-ho amb els escrits que han fet aquells qui surten a les fotografies.