En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Imatge d'unes garoines. / Foto: Agents Rurals

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Ajuntament de Palafrugell reclama a la Generalitat una veda més llarga, concretament de nou mesos, per a la pesca i recollida de garoines al litoral català.

Enguany, la veda finalitzava l'1 d’octubre i la venda de garoines a les llotges començava també per aquestes dates, malgrat que els exemplars encara són "gairebé buits i de mides molt petites" durant aquesta època de l'any, asseguren en un comunicat.

Per això, adverteixen que la captura prematura de garoines pot repercutir seriosament en la població ja que no arriben a la maduresa i impossibilita la reproducció.

Al mateix comunicat, l'equip de govern subratlla que els restauradors palafrugellencs han constatat que el preu que es paga a les llotges durant els primers mesos és molt inferior al que es paga habitualment, fet que pot incitar al consum massiu durant aquest període crític per a les garoines.

Davant d'això, el consistori demana a la Direcció General de Pesca i Acció Marítima de la Generalitat de Catalunya que es prenguin mesures per evitar la sobreexplotació de la garoina fent que la veda s'allargui fins al desembre. Així, sostenen que s'acotaria el consum al moment òptim i s'evitaria l'especulació.

El regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Palafrugell, Albert Gómez, ha recordat que l'Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell organitzen cada any la campanya gastronòmica de La Garoinada i afirma que els restaurants que hi participen vetllen per la sostenibilitat del producte.

"Aquests restaurants sempre han tingut un comportament exemplar i respectuós amb les garoines, fet que es reflecteix en la iniciativa que van tenir als inicis d'aquesta campanya de promoure una veda d'aquest equinoderm que començava a donar símptomes de sobreexplotació", apunta.

El regidor desvincula la campanya gastronòmica dels símptomes de sobreexplotació i argumenta que un informe encarregat per la Direcció General de Pesca i Acció Marítima l'any 2007 ja apuntava que el consum de garoines d'aquestes dies "queda molt lluny del consum de garoines que fan les grans envasadores".

Vota el número 1

Per l'1 de desembre

COL·LABORADORS