En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El públic a un concert del Festival Cruïlla. / Foto: Pere Francesch (arxiu ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Acadèmia Catalana de la Música demana ajudes per a la reprogramació de festivals i concerts tant d'entitats públiques com privades, tot i que reconeix la dificultat major per part de promotors privats.

Aquests, depenen "absolutament" de la venda d'entrades. "Ara és impossible vendre cap entrada per a l'estiu", ha explicat el president de l'Acadèmia, Gerard Quintana. Per això, els ajuts s'han de dissenyar perquè "ningú quedi tirat".

La importància de reprogramar actuacions s'ha vist palesa en una campanya impulsada aquesta setmana pel teixit musical, #LaCulturaNoEsSuspenEsProrroga, un "crit per conscienciar els programadors públics i privats que tenen la potestat de prendre la única decisió responsable".

"És una crida als programadors. Sabem que no serà fàcil tornar a engegar tota la indústria. Ensorrar el sector musical implicaria molts anys en poder tornar a una cultura que sigui útil i una eina per a tots", assenyala Quintana.

Si bé la situació "ja era realment crítica i alarmant", amb la crisi del coronavirus caldrà un pla de xoc "molt específic i atípic" perquè no s'encabeix en una regulació existent prèviament. "A Espanya es va fer abans una regulació pels toreros que pels músics", diu Quintana.

El cantant assegura que els músics no tenen un règim laboral clar, i que les solucions que estan donant els governs no contemplen aquesta situació "tan específica". "Hi ha molts músics que són autònoms, en aquest buit legal, el músic de base no és res, és com si no existís", apunta el president de l'Acadèmia, que lamenta que amb el canvi de ministre de Cultura s'hagi aturat la negociació per concretar un marc legal.

"El sector de la música, dins de la cultura, sempre va tard, tot i ser un dels més importants en quant a facturació i volum de persones que treballen en aquest sector", afirma Quintana.

En la situació actual de confinament, "no és fàcil" parlar amb les institucions, tot i que estan en contacte telemàtic i demanen que el pla de xoc respongui a l'informe que presentaran properament sobre les pèrdues i particularitats del sector.

"Demanem un compromís amb la cultura, que no pensin que som un sector prescindible, sinó que serà necessari i útil, també per la salut mental de la societat, perquè venen temps durs", avisa el músic.

"Ara hi ha coses que es posen en evidència més que mai i una d'elles és les carències que ha patit aquest sector", remarca el president de l'Acadèmia.

Vota el número 1

Pel 5 de març

COL·LABORADORS