En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un policia local de Palafrugell comprovant el certificat d'una conductora que l'habilita a circular tot i l'estat d'alarma. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les policies locals gironines critiquen que massa gent es pren l'estat d'alarma a la lleugera i se salta el confinament. Sobretot, els detecten durant els controls de trànsit.

Però també hi ha vianants que surten quan en realitat no poden, o grups que es troben al mig del carrer. Arreu de la demarcació, el degoteig de denúncies i fins i tot, detencions ja ho comença a fer evident.

El cap de l'associació que agrupa les policies locals, l'inspector David Puertas, reclama a la ciutadania que sigui "conscient" del risc i que respecti "les limitacions". A Palafrugell, on Puertas dirigeix la Policia Local, s'han arribat trobar amb un home que es passejava pel carrer tot i tenir la baixa per ser un possible cas de covid-19.

Hi ha casos flagrants, com el de dos nois que van junts dalt d'una moto, el d'una dona que vol fer creure que va a buscar el pa a l'altra punta del municipi o el d'una parella que s'arriba a mig encarar amb els agents.

Un dels altres exemples és la denúncia que han realitzat els Mossos d'Esquadra a Palafrugell. En concret contra un home per passejar una cabra pel carrer i incomplir les restriccions de moviment del coronavirus. "Ni canaris, ni porcs vietnamites són excusa per sortir al carrer i trencar el confinament", alertava el cos policial per les xarxes socials per donar a conèixer la picaresca d'alguns ciutadans que intenten esquivar les restriccions de l'emergència sanitària.

L'intendent dels mossos, Josep Saumell, sotscap de la Divisió Tècnica de Planificació de la Seguretat, explica que ja s'han trobat situacions com aquesta al carrer si bé el grup de persones "insolidàries" que trenquen el confinament és "petit". En aquest sentit, ha recordat que treure a passejar l'animal domèstic, com un gos, és una de les excepcions permeses durant l'estat d'alarma però ha insistit que ho ha de fer una única persona i el temps "mínim i imprescindible".Per tot plegat, ha demanat "ser responsables i solidaris" i complir amb les mesures extraordinàries de confinament.

"Hi ha gent que hem trobat quatre vegades, dues hores cada vegada, amb l'animal al carrer", ha lamentat. "D'aquí quatre dies ens apareixerà una persona passejant una tortuga o una pitó", ha ironitzat l'intendent.

D'ençà que va començar l'estat d'alarma, arreu de les comarques gironines, els Mossos d'Esquadra i les policies locals ja han interposat més de 240 denúncies per saltar-se el confinament. D'aquestes, 70 tan sols a Girona ciutat, on la policia s'ha posat ferma contra els grups, la majoria, de joves, que es concentren al carrer. A més, a Banyoles i a Blanes s'han detingut dos homes que van agredir els agents quan els volien identificar.

En nom de les policies locals, l'inspector David Puertas, reclama a la gent que sigui conscient que l'estat d'alarma pel coronavirus porta aparellades "mesures de seguretat excepcionals". "Pensem que no passarà res per sortir a comprar i anar dues persones al cotxe; però no ens adonem que podem transmetre el virus, o bé agafar-lo i després passar-lo a grups de risc".

"Per això, demanem a la gent que col·labori; la immensa majoria sí que es queda a casa, però hi ha molts casos en què la gent no compleix", insisteix el cap de l'associació de policies locals gironines.

L'estat d'alarma sí que s'ha traduït en una davallada de delictes. "Hi ha menys moviment de vehicles i persones, els comerços i locals estan tancats, i això es nota", concreta David Puertas. "Continuem tenint gent sospitosa i detencions, però les xifres han baixat molt respecte a les de quinze dies enrere", diu l'inspector.

Però això, en cap cas, suposa menys feina. Perquè ara els efectius de les policies locals gironines es focalitzen en garantir que es compleixi l'estat d'alarma. "Hi ha hagut moltes plantilles que han hagut de canviar horaris i molts escamots treballen completament aïllats entre ells, perquè si hi ha algun contagi, no s'estengui a la resta de la plantilla", explica Puertas.

A més, a l'hora de sortir al carrer, costa garantir les proteccions adequades. "No estem trobant mascaretes ni el material adequat, com ara roba per impermeabilitzar-nos si en necessitéssim", lamenta David Puertas. El cap de l'associació de policies locals gironines sí que agraeix, però, les donacions desinteressades que els arriben des de la ciutadania (que els han fet arribar mascaretes, guants o gels desinfectants entre d'altres).

Pel últim, pel que fa al fet que ara tots els cossos policials depenguin directament del Ministeri de l'Interior, l'inspector explica que la "coordinació" amb els Mossos no ha canviat. "Treballem de manera complementària i molt efectiva, cadascú sap què ha de fer", concreta David Puertas. "Les policies locals no notem la direcció del Ministeri, però també tenim molt clar quines són les pautes de direcció, coordinació i actuació que hem de seguir", conclou.

 

Vota el número 1

Pel 8 de març

COL·LABORADORS