En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els cinemes, teatres i auditoris podran reobrir a partir del 25 de maig amb seient assignat i limitant l'aforament a un terç, coincidint amb la fase 2 de desconfinament anunciada ahir pel govern de Pedro Sánchez.

Al respecte, la Federació de Cinemes d'Espanya (FECE) exposa que en el moment en que les sales puguin tornar a obrir les portes hauran de fer front no només a les pèrdues acumulades durant les setmanes de tancament sinó als costos que tindrà la implantació d'aquest protocol de seguretat i especialment la limitació de l'aforament a un terç, que estimen en 43,5 milions d'euros mensuals. També avisen que "el període de transició" des de la reobertura fins a l'estabilització del mercat a nivells previs al tancament implicarà un nivell d'ingressos baixos.

Per aquesta raó demanen a l'Estat "ajudes proporcionals a les restriccions d'aforament" que imposa el govern. En concret, la FECE (que agrupa un 80% de les sales) sol·licita que s'adaptin els ERTO per força major a la limitació de l'activitat mantenint les cobertures extraordinàries establertes durant l'estat d'alarma, ja que en aquestes condicions no podran reincorporar tots els seus treballadors.

Així mateix demanen un fons "específic i finalista" que ajusti el cost de mantenir els cinemes tancats al que tindrà la limitació de l'activitat "a llarg termini"; lloguers proporcionals a l'aforament disponible; ajudes directes de compensació als costos del protocol de reobertura; "fons autonòmics de rescat"; i mesures en l'àmbit local que contemplin la bonificació i exempció del pagament d'impostos com l'IBI i l'IAE.

Quant a l'adaptació dels cinemes per a la reobertura parcial, la FECE ha elaborat un decàleg de mesures. El protocol inclou el "foment" de la venda d'entrades online com a via principal, així com el pagament amb tarja si es fa físicament.

A les taquilles, reforçades amb mampares, se substituirà l'habitual trencament de l'entrada pel control visual de la mateixa. Es col·locaran carells informatius (a sales i webs) indicant les mesures sanitàries a complir i la distància física a respectar. En aquest sentit, els establiments col·locaran indicadors de distància al terra, s'espaiaran els passis de pel·lícules i s'esglaonaran els horaris d'accés. A més, es distribuiran dispensadors de líquid hidroalcohòlic, s'incrementarà la freqüència de neteja.

Quant al control d'aforament, s'instarà i es vetllarà pel respecte de la distància física en tot moment i s'establirà la restricció de públic d'acord amb la capacitat de cada sala per complir amb el terç del total obligat. L'única excepció serà per les persones que convisquin ("agrupació de convivents"), als quals es facilitarà assistir junts i a menor distància a la sala, sempre mantenint la distància respecte la resta dels espectadors.

Des del Gremi d'Exhibidors de Catalunya, el seu president Camilo Tarrazon explica que amb la possibilitat de reobrir sales comencen a "veure la llum al final del túnel". L'exhibidor destaca que és una bona notícia que els cines estiguin inclosos a la fase 2, però amb matisos.

D'una banda, apunta que el calendari anunciat "s'anirà concretant" en funció de l'evolució de la pandèmia. De l'altra, que reobrir "en aquestes condicions", amb "limitacions", amb la "incertesa" de la resposta del públic i "sense pel·lícules", farà que el rendiment sigui molt més baix.

Les darreres setmanes els exhibidors han estat treballant en el protocol de mesures per reobrir, exposa Tarrazon. Ho han fet, diu, per estar "preparats", treballant conjuntament per assegurar tots que quan es pugui obrir, "anar als cinemes sigui tan segur com ho ha estat sempre i també el màxim de confortable per als espectadors".

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS