En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El conseller d'Interior, Miquel Buch.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria d'Interior proposarà que durant l'estat d'alarma les manifestacions es puguin celebrar amb mesures sanitàries preventives.

Com una distància de dos metres entre les persones, que vagin amb mascaretes i portin gel hidroalcohòlic, que no comparteixin pancartes ni altres elements, i que no moguin del lloc on s'ha convocat, que haurà de ser un carrer d'almenys 20 metres d'ample.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que l'estat d'alarma no pot laminar el dret de manifestació, però ha admès que la proposta de mesures i les comunicacions de manifestació hauran de ser autoritzades pel govern espanyol.

En tot cas, ha dit que això es treballa des de setmanes abans de les manifestacions al barri de Salamanca de Madrid.

Per Buch, el dret de manifestació no es pot eradicar durant l'estat d'alarma, tot i que es poden posar algunes limitacions com les proposades per garantir la seguretat sanitària de la societat. Per això, considera que les manifestacions de Madrid no han garantit aquesta seguretat i espera que el govern espanyol accepti les propostes de la Generalitat, que els Mossos haurien de supervisar que es compleixin.

Les dificultats de la policia per controlar el compliment de les mesures "no pot ser excusa" per limitar el dret de manifestació, ha dit. De fet, ha recordat que en moltes ciutats del món s'han fet manifestacions aquests dies mantenint les distàncies de seguretat i duent mascaretes, i que la Conselleria està preocupada per poder garantir aquest dret fonamental, ja que veu difícil d'explicar i d'entendre que un veí de Vielha pugui anar fins a Puigcerdà per prendre una beguda en un bar de Puigcerdà però no es pugui manifestar.

Segons Buch la proposta arriba ara després de setmanes de feina dels tècnics, i per cap motiu especial: ni les manifestacions de Madrid ni les possibles mobilitzacions independentistes tallant la Meridiana o durant l'Onze de Setembre.

Sobre la Diada de Catalunya ha dit que encara falten quatre mesos i que no es poden fer previsions sobre les mesures que caldrà aplicar. En tot cas, ha dit que tots els catalans tenen dret a manifestar-se estiguin a la fase de desconfinament que estiguin, i que l'única limitació d'assistència serà l'aforament del lloc triat per fer la concentració pública.

Des de l'1 de maig la Conselleria no ha rebut cap petició de manifestació, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya digués que ara mateix és potestat del Ministeri de l'Interior autoritzar les manifestacions.

En aquest sentit, ha explicat que fins ara no han pogut parlar amb el Ministeri sobre les seves propostes, però esperen fer-ho en les properes hores. Aquest dissabte el comitè tècnic del Procicat es reunirà per aprovar les mesures que es proposaran al govern espanyol.

Vota el número 1

Pel 29 de setembre

COL·LABORADORS