En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una noia entrant a la carpa on es fan els cribratges massius a Salt. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A les deu del matí d'aquest dijous han començat a entrar les primeres persones que, voluntàriament, han decidit fer-se una PCR al Centre Cultural les Bernardes de Salt.

Es tracta del primer cribratge massiu que Salut ha decidit fer a les comarques de Girona. I és que Salt és una de les localitats amb una taxa d'incidència acumulada més elevada, i per tant, el risc que aparegui un rebrot és més important.

En concret, ara se situa per sobre de l'1 un fet que per a Salut és necessari rebaixar, fent una "detecció de persones asimptomàtiques".

L'objectiu, explica el gerent del CatSalut a les comarques de Girona, Miquel Carreras, és poder tallar les cadenes de transmissió que hi poden haver a través d'aquestes persones que no presenten símptomes de la malaltia. Carreras explica que s'han centrat en un segment de població molt concret, persones d'entre 19 i 50 anys i que viuen en una zona molt determinada de Salt, amb una densitat de població alta.

Aquesta zona és la que es troba compresa entre el carrer Major, l'avinguda Països Catalans, el passeig Marquès de Camps i el carrer Ramon y Cajal. I és que és aquí on s'han detectat el 58% dels casos. Per això, s'ha volgut fer una crida específica als habitants d'aquest punt de Salt.

Tot i això, tant el Departament com l'Ajuntament de Salt animen a totes les persones del municipi que vulguin fer-se la prova a passar per les Bernardes. "Si no ho fem entre tots no ens en sortirem", assenyala l'alcalde, Jordi Viñas.

Salut espera que al llarg dels tres dies que estarà instal·lada la carpa del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) hi passin entre 1.600 i 2.400 persones. Els resultats d'aquest primer cribratge massiu se sabran la setmana que ve, i de moment, el Departament no vol especular amb el possible nombre de casos positius asimptomàtics que puguin trobar "ja que varia segons cada lloc".

Amb tot, Carreras ha recordat que la interacció social és el que fa incrementar la taxa d'incidència. Per això, destacat que "és bàsic" evitar-a i fer cas de les normatives com la de no fer reunions amb grups de més de deu persones, a banda de les seguir de manera "estricte" les mesures de seguretat com portar la mascareta o rentar-se les mans.

Des de Salut han destacat la "cooperació" que hi ha hagut entre les diferents administracions a l'hora de coordinar el cribratge massiu que s'ha començat a fer a Salt. "Cal posar en valor la feina que s'ha fet per part de l'Ajuntament a l'hora d'acotar la zona on fixar el cribratge", ha ressaltat la responsable de processos i continuïtat de l'ICS a Girona, Montse Canet.

Vota el número 1

Pel 31 de març

COL·LABORADORS