En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La campanya de renda del 2020 es preveu molt diferent de la dels altres anys per l'impacte de la pandèmia, que provocat un increment del nombre de persones obligades a tributar.

Segons l'Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears (APttCB), a Catalunya hi haurà entre 350.000 i 400.000 contribuents més que faran la declaració de l'IRPF aquest any perquè o bé estan cobrant l'Ingrés Mínim Vital (IMV) o han estat inclosos en un ERTO i han cobrat més de 14.000 euros l'any.

 Els tècnics tributaris estan desbordats davant l'augment de feina que comporta que hi hagi més gent que ha de fer la declaració i reclamen poder allargar fins al 30 de setembre el termini per presentar la declaració de la renda, que expira el 30 de juny.

Els professionals lamenten que l'administració no doni hores per fer el tràmit presencial fins a l'1 de juny i auguren que les cites prèvies s'esgotaran "en dos dies".

"La diferència entre els despatxos i l'administració és que nosaltres fem rendes dissabtes, diumenges i a tota hora fins que s'acabin", ha etzibat José Amate Miralles, vicepresident segon de l'APttCB. L'associació ja va demanar, sense èxit, que s'ampliés la campanya de la renda de l'any passat.

Els professionals asseguren que la incidència dels ERTO sobre la campanya del 2020 serà "molt important" per dos motius. Primer de tot, perquè amplia l'univers de persones obligades a fer la declaració, ja que el SEPE no ha practicat retenció de les prestacions que ha transferit als treballadors amb la feina suspesa i quan es tenen dos pagadors, l'obligació de presentar la declaració baixa als 14.000 euros anuals. En segon lloc, per la gran quantitat d'errors en aquest pagament per part del servei estatal d'ocupació que encara no s'han regularitzat.

Els tècnics han recomanat als treballadors en ERTO que no sàpiguen quan han cobrat de més o de menys que esperin fins al final a fer la declaració. Segons han indicat, el SEPE actualitzarà cada 15 de mes la informació que envia a l'Agència Tributària.

En cas que arribi el final de la campanya i encara no es tingui una idea clara de quina quanitat s'ha cobrat de més o de menys, l'APttCB recomana ajustar la declaració "al màxim" a les dades fiscals. "El que va a la teva butxaca és l'import net, però el que es declara és l'import brut i més complicat de calcular", ha avisat Montse González Esteve, vicepresidenta primera de l'APttCB.

Aquest consell topa amb el d'Hisenda de tributar la quantitat correcta per evitar fer una declaració rectificativa. Els tècnics argumenten que d'aquesta manera s'evitaran requeriments i sancions. En opinió dels professionals, aquests càstigs es podran revertir si es recorren, ja que l'error en la tributació "s'ha produït per un error de l'administració" i no perquè el contribuent hagi intentat defraudar.

Els professionals han lamentat especialment la "falta d'empatia" que es desprèn de la decisió d'obligar els milers de beneficiaris de l'IMV a presentar la renda, un tipus de client que "no pot afrontar la despesa d'un despatx professional", segons Amate.

Xavier Masdéu, secretari i responsable de l'àrea de Comunicació de l'associació ha titllat aquesta situació de "despropòsit" i d"'incomprensible". Segons Masdeu, Hisenda ja disposa de tota la informació d'aquests beneficiaris i hauria de contactar directament els que perceben més d'un ajut i no fer que aquestes persones "amb ingressos baixíssims hagin de buscar-se la vida o anar a un professional".

D'altra banda, els tècnics han fet la crida habitual de "revisar molt bé l'esborrany" de la declaració accessible al web d'Hisenda. "La declaració de la renda no és un impost fàcil. Aconsellem a tothom que la faci amb un professional o amb l'administració", ha dit Masdeu.

Vota el número 1

Pel 2 de juny

COL·LABORADORS