En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha aclarit avui dimecres que els establiments comercials no poden obligar als clients a dur mascareta. "No és obligatori dur-la", ha remarcat Darias.

Ho ha detallat en una entrevista aquest matí a Onda Cero després de la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del decret que posa fi a les mascaretes en interiors.

Darias ha explicat que no es podria expulsar un client d'un comerç per negar-se a dur-la, en cas que el propietari ho demani, i que els comerços només poden obligar a posar-se-la als treballadors de l'establiment.

Pel que fa als centres de treball, la titular de Sanitat ha insistit que cal que els serveis de prevenció de riscos laborals facin una avaluació del risc per imposar-la.

Darias ha afirmat que per fixar l'obligació de dur mascareta a les empreses cal que s'avalui el risc del lloc de treball, és a dir, elements com les condicions de ventilació de l'espai i la distància de seguretat amb altres persones. La ministra de Sanitat ha reiterat que la regla general és que no cal dur-la a la feina.

La titular de Sanitat ha dit que aquest dimecres s'actualitzarà previsiblement la guia d'actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals sobre aquesta qüestió. Darias ha expressat "màxim respecte" cap a la gent que decideixi seguir-se-la posant i també ha reiterat que es recomana dur-la a les persones vulnerables.

D'altra banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha celebrat la fi de l'obligatorietat de dur mascaretes en interiors però ha demanat agafar-ho "amb prudència". En declaracions a Catalunya Ràdio, ha anunciat també que demanarà al govern espanyol que sol·liciti la retirada del certificat digital covid per viatjar per la Unió Europea (UE), mesura que encara es manté vigent. Segons Argimon, aquesta mesura ja no té sentit.

El conseller ha reconegut que encara hi ha taxes elevades d'infecció però ha assegurat que no són preocupants. Ha afegit que s'està detectant més grip que covid-19 i ha considerat probable que es posi una quarta dosi de la vacuna als majors de 80 anys aquest any.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres al matí el reial decret que estableix la fi de l'obligatorietat de dur mascareta en interiors, amb algunes excepcions. Entre aquestes, els transports, on continuarà sent obligatòria en avions, trens i autobusos, així com transports públics de viatgers i els espais tancats de bucs i embarcacions on no es pugui mantenir la distància de seguretat. No serà obligatòria en andanes i estacions de viatgers. També l'hauran de mantenir treballadors i visitants de residències i centres sociosanitaris en zones compartides, però no els residents.

D'altra banda, continuarà sent obligatòria en centres, serveis i establiments sanitaris, com poden ser els hospitals o les farmàcies.

Tot i que s'elimina l'obligatorietat de manera general, el reial decret recomana el seu ús per a les persones vulnerables, així com també en els espasi tancats d'ús públic on les persones hi romanen durant un temps perllongat, en esdeveniments multitudinaris o en trobades privades segons la vulnerabilitat dels participants.

Vota el número 1

Pel 9 de desembre

COL·LABORADORS