En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els 200.000 porcs senglars que es calcula que campen per tot Catalunya s'han convertit en una plaga a erradicar i amb la desaparició del seu predador natural, el llop, i els caçadors són el substitut més eficaç.

Segons les últimes dades, es calcula que la caça va acabar amb 67.000 exemplars l'últim any. S'està assajant amb una vacuna que ha de permetre reduir les poblacions de senglar, però els resultats encara són poc esperançadors. De moment, el mètode més eficaç continua sent la caça.

Una de les demandes endèmiques dels caçadors són les sancions. Tot i que existeix un règim sancionador, es queixen que aquest mai s'hagi arribat a aplicar. En aquest sentit, per donar resposta a aquesta demanda i també per donar seguretat a les persones que van al medi natural, Acció Climàtica ha posat en marxa un protocol a través del qual, de manera àgil i coordinada, mossos i agents rurals podran sancionar.

"Si hi ha un grup organitzat que va a molestar la batuda, que hi pugui haver unes sancions directes a les persones", ha defensat la directora general d'Escosistemes i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, a tall d'exemple.

Sanitjas ha assegurat que el Departament està disposat "en tot moment" a seure per trobar una solució a l'aturada dels caçadors. El principal punt de desacord és l'obligació que marca l'Ordre de Vedes a l'hora de comunicar la ubicació de les batudes. Malgrat que es tracta d'una línia vermella pels caçadors, Acció Climàtica manté el pols sobre l'obligatorietat de dir on es faran les batudes. "Des de 48 hores abans, fins abans de començar. No cal georeferenciar amb coordenada UTM, només definir la zona", ha insistit Sanitjas. "Ho fem perquè es puguin planificar millor les sortides i perquè tinguem informació per prendre millors decisions. Però sobretot per augmentar la seguretat i poder comunicar a la població on s'està fent la batuda".

"Per nosaltres la seguretat és bàsica. Volem una caça a Catalunya que sigui moderna, sostenible, de servei públic, però sobretot segura", ha afegit la directora general. Sanitjas assegura que l'objectiu és "compartit". "Ells volen caçar i el Departament també vol que els caçadors surtin". "Hem fet passos i acostaments. Crec que hauria de ser qüestió de dies que puguem arribar a nous acords", ha assenyalat.

Una de les alternatives als caçadors seria que el Departament apostés per empreses que es dediquin a acabar amb els porcs senglars o activar els agents rurals per fer aquesta tasca. Tanmateix, Anna Sanitjas ha assegurat que aquest no és l'objectiu del Departament. "La nostra voluntat és fer-ho de manera coordinada amb els caçadors", ha destacat.

De la seva banda, Carme Rosell, directora d'Ecosistemes i Gestió de Medi, durant el 13è Simposi Internacional sobre senglar ha destacat que durant aquests dies es presentaran diverses experiències innovadores. Una part important de les xerrades i sortides tècniques se centren en els usos que tenen els drons, tant per identificar els animals com per donar suport a la gestió dels grups.

Un altre dels temes centrals del simposi serà la pesta porcina. Ara mateix Catalunya és un territori lliure de pesta porcina africana i s'espera que gràcies als protocols que s'ha establert la situació continuï controlada, ha dit Rosell. "Però és una loteria, toca a qui toca i no es pot abaixar la guàrdia", ha lamentat la investigadora. De fet, una de les experiències que es podrà escoltar durant el simposi és la gestió que se n'ha fet a Bèlgica.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS