En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, a l'hemicicle durant el debat de política general al Parlament. / Foto: Job Vermeulen (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat que el Govern "posa en marxa" un "escut social" de 300 milions d'euros per ajudar la ciutadania i el teixit productiu a afrontar millor l’escalada de preus.

Així ho ha dit en el seu discurs inicial en el marc del debat de política general del Parlament.

"Entre tots i totes mitiguem els efectes de la inflació. Amb l’esforç de tothom, fem front a l’augment del cost de la vida. Per això els anuncio que posem en marxa un escut social de 300 milions d’euros amb el qual ajudarem la ciutadania i el teixit productiu a afrontar millor l’escalada de preus", ha afirmat el president català.

Es tracta d'unes primeres mesures que, segons ha explicat Aragonès, s'ampliaran amb altres que formaran part dels pressupostos per al 2023 que el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, esta preparant "amb tot el Govern". De fet, del conjunt de mesures anunciades aquest dimarts la gran majoria, 260 milions d'euros, estan vinculades als comptes de l'any que ve. Només les que fan referència a ajuts a lloguer per a joves i l'ampliació del bo social tèrmic s'afegeixen als pressupostos actuals.

Aragonès també s'ha desmarcat del "mallot neoliberal" en una cursa que porta cap a "l'abisme". "Catalunya no hi entrarà. No participarem d’aquest joc salvatge perquè en última instància qui paga la factura d’abaixar els impostos a l’1% més ric és el 99% de la població", ha garantit.

Així mateix, ha reivindicat que el Govern lidera les mesures malgrat actuar amb les "mans lligades" per un "dèficit crònic i una competència deslleial qui abaixa impostos a qui més té, perquè ja ho compensa amb els beneficis de ser la capital d’un Estat".

Una de les mesures destacades són els 100 euros per alumne per reduir els costos de l'escolarització amb l'objectiu de "compensar el fort increment de les despeses de material escolar". Se'n podrien beneficiar les famílies amb rendes mitjanes i baixes que tenen fills escolaritzats des d'Infantil 3 a 4t d'ESO tant del sistema públic com del concertat.

Es tracta, segons Aragonès, d'una mesura "encaminada a afavorir l’equitat social en un àmbit com l’educatiu, del tot essencial per assegurar la igualtat d’oportunitats". El Govern calcula que suposaria 100 milions d'euros dels pressupostos de l'any que ve i Aragonès ha destacat que no caldrà fer tràmits addicionals perquè es faria a través de la deducció del tram autonòmic de l'IRPF de l'exercici de la renda del 2022.

Les ajudes al lloguer per a joves poden arribar fins als 250 euros per persona, segons els ingressos i el preu del lloguer. Aquesta mesura està pensada per a joves que no rebin l'ajut al lloguer estatal i en total s'hi preveu destinar 29 milions d'euros.

També destinat als joves, el Govern vol ampliar la T-Jove fins als 30 anys. Es tracta de la targeta trimestral bonificada per al transport públic que ara se'n beneficien els joves de fins a 24 anys. Es calcula que la mesura tindrà un impacte de 30 milions d'euros i anirà lligada als pressupostos de l'any que ve.

Hi ha una sèrie de mesures que estan destinades a fomentar les energies renovables i l'estalvi energètic. Totes elles s'aplicarien en cas que s'aprovin els pressupostos per a l'any que ve. D'una banda, accelerar els tràmits de la instal·lació de plantes de producció d'energia renovables i biogàs inferiors a 5 MW reduint a 6 mesos el temps màxim. Accelerar també la instal·lació de fonts de producció d'energia renovable per a l'autoconsum amb l'objectiu de cobrir el total de sol·licituds presentades.

I pel que fa a mesures d'estalvi energètic, el Govern vol obrir una línia de subvencions a comunitats de veïns i empreses per a la instal·lació de sistemes automàtics d'encesa i apagada de llums. Les tres mesures sumen 130 milions d'euros.

Vota el número 1

Pel 29 de setembre

COL·LABORADORS