En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Professionals mèdics es manifesten a Barcelona en contra de la precarietat i per una sanitat pública de qualitat. / Foto: Laura Fíguls (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Uns 9.300 facultatius, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, s'han manifestat aquest dimecres per reclamar millores assistencials i professionals en el primer dia de la vaga convocada pel sindicat Metges de Catalunya.

Els protestants s'han concentrat davant de la seu del Departament de Salut, a les Corts, i després s'han manifestat cap a l'estació de Sants per simbolitzar la marxa de facultatius que pateix Catalunya per les condicions actuals.

Entre d'altres, critiquen que treballen amb agendes desbordades i que es viu un col·lapse en diferents serveis que no permet una atenció de qualitat. "Catalunya es queda sense facultatius" i "Diagnòstic: dèficit de facultatius" són alguns dels lemes de les pancartes.

A l'arribada de l'estació de Sants, el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, ha valorat davant els periodistes com un "èxit absolut i rotund" la primera jornada de vaga i la manifestació de facultatius, que havien començat la mobilització a les portes de la conselleria amb un clam per a més recursos al sistema sanitari públic.

Lleonart ha assenyalat que amb aquesta manifestació han demostrat que "el metge està emprenyat i tip" i ha instat els responsables de les polítiques sanitàries a "escoltar" el col·lectiu mèdic, "un dels pals de paller de la sanitat", ha remarcat. "El metge vol fer arribar a la classe política i als gestors sanitaris que així la sanitat se'n va en orris", ha advertit.

Sobre la proposta del conseller de Salut, Manel Balcells, d'un gran pacte per al sistema de salut que el transformi en profunditat, Lleonart ha afirmat que "no substitueix la solució a la greu crisi mèdica que té el país". Balcells ha fet aquesta proposta a partits i agents econòmics en una intervenció al Parlament aquest dimecres, mentre elsmetges es manifestaven i també altres col·lectius de sanitaris en la protesta conjunta amb docents, en aquest cas de la plaça de Sant Jaume al Parlament.

Els facultatius han posat l'accent en la manca de professionals del sistema sanitari. Des de la capçalera de la manifestació, Martín Cebollada, metge de família, ha parlat d'una situació "insostenible" pel "dèficit brutal" de facultatius i d'unes agendes "cada vegada més desbordades", amb fins a 50 o 60 pacients al dia.

Esperança Almerich, metgessa de família de Pineda de Mar, ha avisat sobre les llistes d'espera per accedir a les proves complementàries: "En aquests moments estem programant vistes per a un any i vull incidir en el que representa per al pacient i per al metge. Si no tinc una ressonància, no puc fer el diagnòstic, per exemple".

David Gràcia, delegat sindical de Metges de Catalunya a l'Hospital de Palamós, ha alertat per la seva banda de la "sobrecàrrega" al servei d'urgències i ho ha relacionat amb la situació de l'atenció primària: "Els pacients acaben a urgències demanant ser atesos". "Falten professionals, estem carregats d'hores", ha conclòs.

En el manifest que el sindicat ha llegit, han alertat d'una "profunda degradació" del sistema públic de salut a causa d'unes "polítiques sanitàries low cost". El sindicat lamenta que alguns els vegin com "uns privilegiats" o l'"aristocràcia" del sector però reivindiquen la seva formació d'onze anys; els horaris de treball de "60, 80 o 90 hores" a la setmana i, sobretot, la responsabilitat que tenen. Així, en el manifest deixen clar que fan vaga per demanar millores en les condicions laborals i retributives però també "per poder fer bé" la feina.

Els manifestants han fet una acció simbòlica amb cartells amb els salaris i les condicions de treball que els ofereixen a altres països i han simulat a les portes de l'estació que marxaven per agafar un tren. El sindicat també alerta de les jubilacions que es preveuen, d'uns 9.000 facultatius en els propers deu anys, segons Metges de Catalunya.

La vaga de Metges de Catalunya continua aquest dijous i la setmana que ve també hi ha convocades aturades parcials, l'1, 2 i 3 de febrer. El sindicat i el departament tenen previst reunir-se aquest divendres per continuar negociant, després de les trobades dels últims dies, que han acabat sense acord.