En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La instal·lació 'Your Phone is a Cop' d'Isaki Lacuesta i Raül refree al Centre d'Art Contemporani - Fabra i Coats. / Foto: Mar Vila (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Xarxa de Centres d'Art Visuals de Catalunya, formada per centres públics, demana recursos "extraordinaris" que permetin la creació de noves línies de suport a professionals independents de les arts visuals.

Per tal de poder encarar nous projectes específicament pensats per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus, la xarxa sosté a través d'un comunicat la necessitat d'establir noves línies d'ajudes per a projectes de recerca i investigació per a artistes, crítics i grups de recerca, així com per a la producció d'obres d'art o projectes digitals.

A més, els directors dels centres demanen als ajuntaments que es mantinguin els equips i pressupostos assignats.

La xarxa està formada per ACVIC Centre d'Arts Contemporànies, Bòlit Centre d'Art Contemporani de Girona, Centre d'Art la Panera de Lleida, Centre d'Art Tarragona, Centre d'Art Tecla Sala de L'Hospitalet de Llobregat, Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació, Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l'Ebre d'Amposta i MAC Mataró Art Contemporani.

Els centres manifesten que calen polítiques actives de creació de noves oportunitats, alhora que cal tenir present les aportacions de tots els agents de les arts visuals, des de la pràctica artística, la crítica o el comissariat.

"Creiem que els centres d'art poden ser i són una plataforma necessària per a dur a terme accions a favor dels professionals de les arts visuals i que els resultats reverteixin a fi de bé en la societat".

Amb aquest objectiu, agraeixen l'aprovació dels primers paquets de mesures de suport a la cultura de la Generalitat i d'alguns dels ajuntaments, però consideren que és necessari adoptar "altres accions i polítiques de major impacte i recorregut", específicament pensades per aquesta crisi que "afecta profundament a curt, mig i a llarg termini".

Proposen un seguit de línies d'ajudes: per a nous projectes de recerca i investigació per a artistes, crítics i grups de recerca; línia per a la producció d'obres d'art susceptibles de ser posteriorment patrimonialitzades a través del Pla d'Adquisicions d'Art Contemporani; línia per a projectes artístics d'acció comunitària en el context social, educatiu i sanitari; i línia d'ajudes per a projectes artístics digitals, inclosos aquells que tenen per objecte la projecció internacional dels artistes.

Els Centres d'Art de Catalunya asseguren estar reprogramant les seves exposicions i activitats amb els recursos que tenen assignats amb la voluntat de dur a terme els programes que tenien previstos. Per això demanen a les administracions locals que es mantinguin aquests recursos assignats.

D'altra banda, reclamen la implementació de l'Estatut de l'Artista, que es dediqui el 2% del pressupost públic a la cultura i que l'1,5% d'obra pública es destini a la creació de programes de suport als artistes, entre d'altres.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS